Illustratie van longennieuws

Long Allocatie Score zorgt voor eerlijker verdeling donorlongen

Vanaf 22 april vervangt de Long Allocatie Score de status ‘urgent’ of ‘hoog-urgent’ bij de verdeling van donorlongen. Tot nu toe gold bij het toewijzen van donorlongen in Nederland vooral hoe lang een patiënt op de wachtlijst stond. Het nieuwe toewijzingssysteem kwam tot stand in samenwerking met transplantatiecentra en patiëntenorganisaties.

Lees meer
Glen in de bibliotheek van zijn schoolinterview

‘Je moet er grappen over kunnen maken’

Grenzeloos optimisme. Dat toont Glenn Kievit (17). Vanwege taaislijmziekte (CF) kan hij veel minder dan zijn gezonde tweelingbroer, maar hij richt zich vooral op de leuke dingen van het leven. En hij wacht op een donorlever. Hij registreerde zich al als donor toen hij 12 was. Logisch, vindt hij.

Lees meer
Claudette van Schubertcolumn

18 worden: meer vrijheid, meer keuzes en een vleugje nostalgie

De dag dat ik 18 werd kan ik me nog goed herinneren. Op een zonnige dag in juni blies ik maar liefst 18 kaarsjes uit en ik wist dat ik vanaf die dag voor het eerst ‘serieuze’ en volwassen dingen mocht doen: stemmen, rijlessen nemen en andere belangrijke beslissingen nemen.

Lees meer
Lex Uiting en Micky aan tafel in De Social Clubin de media

De Social Club: Micky zoekt een nieuwe nier

In social-mediashow De Social Club brengt reporter Lex Uiting nierpatiënt Micky naar haar theorie-examen. Ondertussen vertelt Micky over haar twee niertransplantaties en over hoe ze nu wacht op haar derde nier.

Lees meer