Illustratie van longennieuws

Long Allocatie Score zorgt voor eerlijker verdeling donorlongen

Vanaf 22 april vervangt de Long Allocatie Score de status ‘urgent’ of ‘hoog-urgent’ bij de verdeling van donorlongen. Tot nu toe gold bij het toewijzen van donorlongen in Nederland vooral hoe lang een patiënt op de wachtlijst stond. Het nieuwe toewijzingssysteem kwam tot stand in samenwerking met transplantatiecentra en patiëntenorganisaties.

Lees meer
Glen in de bibliotheek van zijn schoolinterview

‘Je moet er grappen over kunnen maken’

Grenzeloos optimisme. Dat toont Glenn Kievit (17). Vanwege taaislijmziekte (CF) kan hij veel minder dan zijn gezonde tweelingbroer, maar hij richt zich vooral op de leuke dingen van het leven. En hij wacht op een donorlever. Hij registreerde zich al als donor toen hij 12 was. Logisch, vindt hij.

Lees meer
Gert van Dijkcolumn

Organen uitnemen tegen de wens van de familie in?

Stel, een potentiële donor ligt op de intensive care en blijkt in het Donorregister met ‘ja’ te zijn geregistreerd. De familie weigert echter akkoord te gaan met orgaandonatie. Zo’n situatie doet zich voor bij circa 10 procent van de patiënten die met ‘ja’ zijn geregistreerd. Dat is opmerkelijk, omdat er formeel geen ruimte bestaat voor dergelijke bezwaren.

Lees meer
Lex Uiting en Micky aan tafel in De Social Clubin de media

De Social Club: Micky zoekt een nieuwe nier

In social-mediashow De Social Club brengt reporter Lex Uiting nierpatiënt Micky naar haar theorie-examen. Ondertussen vertelt Micky over haar twee niertransplantaties en over hoe ze nu wacht op haar derde nier.

Lees meer