Nieren nieuws

Meer donornieren dankzij thuisvoorlichting

Sohal Ismail is epidemioloog/neuropsycholoog bij het Erasmus MC en werkt bij de NTS. Hij ontdekte dat groepsvoorlichting aan familie en vrienden van nierpatiënten de bereidheid tot doneren enorm kan stimuleren.

Lees meer
Klaas en Evelien van der Wal, nabestaanden van de 11-jarige Jeanineinterview

'Christenen moeten weten: dit is goed'

In juni 2005 verongelukte Jeanine, de 11-jarige dochter van Klaas en Evelien van der Wal uit Heerde. Hoewel Klaas en Evelien vanuit hun eerste gedachte meteen akkoord waren met orgaandonatie, aarzelden ze even vanwege hun christelijke overtuiging.

Lees meer
Nicole Plascolumn

Als je je niet wilt 'verenigen met je lot'

Er is al veel over gesproken en geschreven in verschillende media: sociale media en orgaandonatie. Of liever, een nier vragen via Facebook. Zowel positieve als negatieve berichten heb ik langs zien komen en wat mij opvalt is dat veel meningen gebaseerd zijn op onwetendheid.

Lees meer
Theoloog Rafik Dahman en Imam Yassin Elforkani aan tafel bij Ramadantalksin de media

'Doe het maar, er is niets mis mee'

Om na overlijden de donatievraag te stellen aan familie is voor een arts altijd een opgave, maar wanneer zorgen vanuit religie daarin meespelen wordt het echt complex. 'Is orgaandonatie halal of haram?' is een discussie in de islam, waar geen eenduidig antwoord op is. Televisieprogramma Ramadantalks ging in gesprek.

Lees meer