Nieren nieuws

Meer donornieren dankzij thuisvoorlichting

Sohal Ismail is epidemioloog/neuropsycholoog bij het Erasmus MC en werkt bij de NTS. Hij ontdekte dat groepsvoorlichting aan familie en vrienden van nierpatiënten de bereidheid tot doneren enorm kan stimuleren.

Lees meer
Klaas en Evelien van der Wal, nabestaanden van de 11-jarige Jeanineinterview

'Christenen moeten weten: dit is goed'

In juni 2005 verongelukte Jeanine, de 11-jarige dochter van Klaas en Evelien van der Wal uit Heerde. Hoewel Klaas en Evelien vanuit hun eerste gedachte meteen akkoord waren met orgaandonatie, aarzelden ze even vanwege hun christelijke overtuiging.

Lees meer
Sohal Ismaelcolumn

'Moslim heeft geen goede gesprekspartner over orgaandonatie'

In 2009 onderzocht de NTS* de houding over orgaandonatie van Nederlanders van verschillende afkomst. De uitkomsten waren vrij dramatisch. Op de vraag ‘Bent u op dit moment geregistreerd als orgaandonor?’ zegt 80% van de respondenten van Turkse afkomst 'nee'. Bij respondenten van Marokkaanse afkomst zegt 83% 'nee'.

Lees meer
Theoloog Rafik Dahman en Imam Yassin Elforkani aan tafel bij Ramadantalksin de media

'Doe het maar, er is niets mis mee'

Om na overlijden de donatievraag te stellen aan familie is voor een arts altijd een opgave, maar wanneer zorgen vanuit religie daarin meespelen wordt het echt complex. 'Is orgaandonatie halal of haram?' is een discussie in de islam, waar geen eenduidig antwoord op is. Televisieprogramma Ramadantalks ging in gesprek.

Lees meer