Senna

donatie

'Ze heeft iets voor anderen kunnen betekenen'

De moeder van Senna (19) kwam om het leven bij een auto-ongeluk. Drie jaar daarvoor had Senna iets gelezen over orgaandonatie en er met haar moeder over gepraat. Zo wist ze dat zij donor wilde zijn.

Lees het interview met Senna>

In Nederland is het mogelijk om na overlijden ('postmortaal') organen en weefsels te doneren. Het onderscheid tussen organen en weefsels is van belang. Organen zijn namelijk in de meeste gevallen levensreddend, terwijl weefsels vooral de kwaliteit van leven van de ontvangende patiënt aanzienlijk verbeteren. Ook kan iemand bij leven een orgaan doneren. Vooralsnog kan dat een nier zijn en een deel van de lever.

donatie-transplantatie-intro naar infopraphic

vraag en antwoord

Wat zijn de leeftijdsgrenzen voor orgaandonatie?

Voor de leeftijdsgrenzen bij orgaandonatie is er een verschil tussen DBD (heartbeating) en DCD (non-heartbeating donatie). Bij DBD is de patiënt hersendood en worden hartslag en ademhaling kunstmatig in stand gehouden. Omdat de bloedcirculatie op gang wordt gehouden, blijven alle organen geschikt voor transplantatie. DCD is donatie van organen nadat het hart van een patiënt is gestopt. Er is dan geen bloedsomloop meer en niet alle organen kunnen gedoneerd worden. 

 

@donorinfo