Bloed

Bloed geven is de bekendste vorm van doneren bij leven. In ons land staan ongeveer 500.000 mensen bloed af. Er blijft altijd behoefte aan nieuwe donoren. Bloed afnemen vindt plaats bij regionale bloedbanken. Het bloed wordt gebruikt in ziekenhuizen, bijvoorbeeld voor mensen die veel bloed hebben verloren bij een ongeluk of operatie.

Wie kan bloeddonor worden?

Wie bloeddonor wil worden, moet tussen de 18 en 65 jaar zijn. Verder moet de donor goed gezond zijn. Een donor mag geen bloedarmoede hebben en moet vrij zijn van virusinfecties zoals geelzucht (hepatitis), geslachtsziekten en HIV.

Hoeveelheid bloed

Gezonde, volwassen mensen hebben gemiddeld 4 tot 6 liter bloed. Dit is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Het lichaamsgewicht bepaalt hoeveel bloed de donor per keer mag afstaan: 7,5 ml bloed per kilogram, met een maximum van 0,5 liter. Na de afname maakt het lichaam onmiddellijk weer bloed bij. Mannen kunnen maximaal vijf keer per jaar doneren en vrouwen drie keer. Hoe vaak een donor precies wordt opgeroepen is afhankelijk van de bloedgroep.

Aanmelden als bloeddonor

Aanmelden kan bij een van de regionale bloedbanken of bij de Stichting Sanquin Bloedvoorziening in Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.sanquin.nl.

De donor ontvangt na aanmelding een informatiepakket en een oproep voor een keuring. Tijdens deze keuring wordt het bloed getest. Ook wordt de bloedgroep bepaald. Als alles in orde is, wordt de donor enige tijd later opgeroepen om bloed te geven.

Plasma en cellen

Het afgenomen bloed wordt gescheiden in bloedplasma en rode bloedcellen. De rode bloedcellen zijn nodig voor levensreddende bloedtransfusies voor bijvoorbeeld verkeersslachtoffers, operatiepatiënten en kinderen met leukemie. Het bloedplasma speelt een rol bij de productie van medicijnen.

Plasmaferese

De behoefte aan bloedplasma is veel groter dan die aan rode bloedcellen. Daarom passen bloedbanken tegenwoordig ook een andere afnamemethode toe: plasmaferese. Hierbij tapt een soort dialyseapparaat alleen het plasma af. De rode bloedcellen worden direct weer teruggepompt in het lichaam.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.sanquin.nl.