Ga naar de inhoud

Ben jij al Donor? Ja - Nee

Afbeelding voor tijelijke vulling

Basisonderwijs

Ruim 75% van de kinderen in de leeftijd 12 tot 15 jaar wil zelf meebeslissen of hij of zij donor wordt of niet. Ook willen kinderen meer informatie over orgaandonatie. Dat blijkt uit het onderzoek van Marion Siebelink, die recent promoveerde op haar studie over het kind als donor. Op basis van deze onderzoeksresultaten is, samen met leerkrachten uit het basisonderwijs, de digitale lesmodule DonorDenkers ontwikkeld. Donordenkers maakt onderdeel uit van de leerlijn over orgaandonatie voor jongeren van 10 tot en met 20 jaar.

DonorDenkers

DonorDenkers is bedoeld om leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs voor te lichten en hen een mening te laten vormen over donatie en donorregistratie. De digitale leeftijdsgenootjes Donnie en Rezi beantwoorden vragen als: Hoe werken onze organen en weefsels? Wat gebeurt er als de organen of weefsels niet meer naar behoren werken? En hoe werkt een transplantatie? De namen van Donnie en Rezi verwijzen naar de Engelse termen voor ‘donor’ en ‘recipient’ (ontvanger). 

Digitaal schoolbord

De lesmodule DonorDenkers is gemaakt voor een digitaal schoolbord en vervangt de reguliere lesstof over organen en weefsels in het basisonderwijs. De digitale opdrachten staan garant voor een interactieve les. Bovendien is orgaandonatie regelmatig in het nieuws en dan komen kinderen met vragen in de klas. Met de digibordmodule kunnen leerkrachten in hun les aandacht daarom besteden aan een actueel onderwerp.

Direct aan de slag

Donorgesprek 

De Huiswerkopdracht Donorgesprek stimuleert kinderen om met hun ouders/verzorgers over orgaan- en weefseldonatie te praten. Marion Siebelink: 'Een les op school zou een goede aanleiding kunnen zijn om het er thuis over te hebben. Dit gesprek thuis is waar het uiteindelijk om gaat. Want als ouders plotseling voor de keuze komen te staan en onder emotionele omstandigheden moeten beslissen, dan is het heel belangrijk dat zij weten hoe hun kind hierover denkt.' Haar onderzoek toont aan dat 70% van de ouders positief denkt over lessen over orgaandonatie. Van alle basisscholen in Nederland staat bovendien 70% open voor lessen hierover.

DonorDenkersDiploma

Op DonorDenkers staan verschillende educatieve spelletjes waarmee kinderen spelenderwijs kennis opdoen over het onderwerp. Wanneer leerlingen de spelletjes succesvol afronden verdienen zij een heus DonorDenkersDiploma.