Ga naar de inhoud

registreer je oporgaandonatie.nu

Les over orgaandonatie in het basisonderwijs

Beginpagina Donordenkers lesmodule
Beginpagina DonorDenkers lesmodule

De online lesmodule DonorDenkers is bedoeld om leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs voor te lichten en een mening te laten vormen over orgaandonatie. De digitale leeftijdsgenootjes Donnie en Rezi beantwoorden vragen als: Hoe werken onze organen en weefsels? Wat gebeurt er als de organen of weefsels niet meer goed werken? En hoe werkt een transplantatie? 

Direct aan de slag

Kinderen willen meebeslissen

Ruim 75% van de kinderen in de leeftijd 12 tot 15 jaar wil zelf meebeslissen of hij of zij donor wordt of niet. Ook willen kinderen meer informatie over orgaandonatie. Dat blijkt uit het onderzoek van Marion Siebelink, die recent promoveerde op haar studie over het kind als donor. Op basis van deze onderzoeksresultaten is samen met leerkrachten uit het basisonderwijs de digitale lesmodule DonorDenkers ontwikkeld.

De namen van Donnie en Rezi verwijzen naar de Engelse termen voor ‘donor’ en ‘recipient’ (ontvanger). DonorDenkers maakt onderdeel uit van de leerlijn over orgaandonatie voor jongeren van 10 tot en met 20 jaar, met lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs en het mbo.

Digitaal schoolbord

De lesmodule DonorDenkers is geschikt voor het digitale schoolbord maar ook voor voor tablet en mobiel. Het vervangt de reguliere lesstof over organen en weefsels in het basisonderwijs. De digitale opdrachten staan garant voor een interactieve les. Bovendien is orgaandonatie regelmatig in het nieuws en dan komen kinderen met vragen in de klas. Met de lesmodule kunnen leerkrachten in hun les aandacht daarom besteden aan een actueel onderwerp. 

 

Donorgesprek 

De Huiswerkopdracht Donorgesprek in de lesmodule DonorDenkers stimuleert kinderen om met hun ouders of verzorgers over orgaan- en weefseldonatie te praten. Marion Siebelink: 'Een les op school zou een goede aanleiding kunnen zijn om het er thuis over te hebben. Dit gesprek thuis is waar het uiteindelijk om gaat. Want als ouders plotseling voor de keuze komen te staan en onder emotionele omstandigheden moeten beslissen, dan is het heel belangrijk dat zij weten hoe hun kind hierover denkt.' Haar onderzoek toont aan dat 70% van de ouders positief denkt over lessen over orgaandonatie. Van alle basisscholen in Nederland staat bovendien 70% open voor lessen hierover.

Xam, juf Hester en gastspreker Femke verzorgden een spreekbeurt

'Het was heel stil in de klas'

Xam uit groep 8 van basisschool ’t Palet in Maarsen hield op 10 juli 2013 een spreekbeurt over orgaandonatie, samen met gastspreker Femke Keurentjes. Juf Hester Eising vertelt hoe de klas reageerde en waarom ze dit een belangrijk onderwerp vindt.

Lees hoe Xam en zijn juf Hester het aanpakten