Ga naar de inhoud

registreer je oporgaandonatie.nu

Les over orgaandonatie in het mbo

Donorwise homepage

Voor mbo-studenten is orgaandonatie relevant. Want in het jaar nadat zij achttien worden, wordt hen gevraagd of zij na hun dood organen en weefsels willen afstaan voor transplantatie. Veel jongeren volgen op dat moment een mbo-opleiding. De digitale lesmodule DonorWise bereidt hen voor op deze lastige vraag, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken en deze vastleggen in het Donorregister. Met succes, want na een les geeft 9 van de 10 mbo-studenten aan voldoende te weten om een keuze te kunnen maken.

Direct aan de slag:

DonorWise lesmodule voor het mbo

DonorWise bestaat uit werkvormen waarmee studenten hun kennis uitbreiden en zich een mening kunnen vormen over de biologische, maatschappelijke en persoonlijke aspecten van orgaan- en weefseldonatie. De lesmodule is geschikt voor alle mbo-opleidingsniveaus en sluit aan op de verplichte lesstof in het mbo. Bijvoorbeeld bij de vakken Leren Loopbaan en Burgerschap, Nederlands en gezondheidskunde. Daarnaast is de module flexibel opgezet, als docent kies je zelf welke onderwerpen aan bod komen en hoe lang de les duurt. Gebruik DonorWise om de basiskennis over te brengen in 1 lesuur. Meer tijd? Ga dan met je studenten de verdieping in.

Afwisselende werkvormen

  • filmpjes
  • quizvragen die meningsvorming stimuleren en kennis testen
  • prikkelende stellingen voor een klassikale discussie

Theaterproject Do'orgaan

  • Project Do’orgaan is een interactief, theatraal project over orgaandonatie. Gemaakt voor en door mbo-scholieren. Het project reist van school naar school en helpt scholieren op een creatieve en eigenzinnige manier zich een mening te vormen over orgaandonatie. Voor of tegen orgaandonatie, elke mening telt. Ook jouw MBO school kan meedoen aan Project Do’orgaan.

Docent Bas Postma geeft les

'Leerlingen praten er nog steeds over'

Docenten Eveline Salters en Bas Postma startten actie tijdens de Donorweek.

Lees het verhaal van Eveline Salters en Bas Postma