Ga naar de inhoud

Ben jij al Donor? Ja - Nee

Afbeelding voor tijelijke vulling

Mbo

Voor mbo-studenten is orgaandonatie relevant. Want in het jaar nadat zij achttien worden, wordt hen gevraagd of zij na hun dood organen en weefsels willen afstaan voor transplantatie. Veel jongeren volgen op dat moment een mbo-opleiding. De digitale lesmodule Xtralife bereidt hen voor op deze lastige vraag, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken en deze vastleggen in het Donorregister. Met succes, want na een les met Xtralife geeft 9 van de 10 mbo-studenten aan voldoende te weten om een keuze te kunnen maken.

Direct aan de slag met Xtralife:

Xtralife lesmodule voor het mbo

Xtralife bestaat uit werkvormen waarmee studenten hun kennis uitbreiden en zich een mening kunnen vormen over de biologische, maatschappelijke en persoonlijke aspecten van orgaan- en weefseldonatie. De module sluit aan op het vak Leren, Loopbaan en Burgerschap en is geschikt voor alle mbo-opleidingsniveaus. Xtralife is flexibel opgezet, de docent bepaalt zelf welke onderwerpen aan bod komen en hoe lang de les duurt.

Afwisselende werkvormen:

  • Filmpjes waarin leeftijdgenoten aan het woord komen met opdrachten
  • Quizvragen die meningsvorming stimuleren en kennis testen
  • Prikkelende stellingen voor een klassikale discussie
  • Praktische opdrachten waarmee studenten leren interviewen en filmpjes maken

Orgaandonatie lessen in het MBO-onderwijs

Theaterproject Do'orgaan

  • Project Do’orgaan is een interactief, theatraal project over orgaandonatie. Gemaakt voor en door mbo-scholieren. Het project reist van school naar school en helpt scholieren op een creatieve en eigenzinnige manier zich een mening te vormen over orgaandonatie. Voor of tegen orgaandonatie, elke mening telt. Zit je ook op het mbo, dan kun je met jouw school meedoen aan Project Do’orgaan.

Docent Bas Postma geeft les

'Leerlingen praten er nog steeds over'

Docenten Eveline Salters en Bas Postma startten actie tijdens de Donorweek. Bas Postma, docent culturele en kunstzinnige vorming en maatschappijleer van De Prinsentuin in Breda, kijkt met veel enthousiasme terug de dag dat zijn school meedeed aan de Donorweek met als motto 'Breda zegt ja'.

Lees het verhaal van Eveline Salters en Bas Postma