Wetenschappelijk onderzoek

Na de uitname kan blijken dat een orgaan of weefsel tóch niet geschikt is voor transplantatie. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het orgaan of weefsel onvoldoende is. Of omdat onverwachts een tumor wordt gevonden. Zo'n orgaan of weefsel mag dan voor onderzoek gebruikt worden.

Dit onderzoek moet wel gericht zijn op transplantatiegeneeskunde. Denk aan microscopisch onderzoek naar de samenstelling van het orgaan of onderzoek naar bewaartechnieken van organen. Het orgaan of weefsel mag niet gebruikt worden voor onderzoek als de donor of zijn familie hier expliciet bezwaar heeft gemaakt.

Bezwaar tegen onderzoek

Wil je niet dat je organen of weefsels na een donatieprocedure worden gebruikt voor onderzoek? Leg dit dan schriftelijk vast via het formulier 'Bezwaar tegen wetenschappelijk onderzoek'. Dit formulier stuur je op naar het Donorregister.

Ook nabestaanden kunnen tijdens de procedure gebruik van organen voor wetenschappelijk onderzoek uitsluiten.

Ter beschikking stellen van de wetenschap

Wie z’n lichaam schenkt aan de wetenschap, schenkt z’n hele lichaam na overlijden aan het anatomisch instituut van een universiteit. Het lichaam wordt niet meer teruggegeven aan de nabestaanden. Er is dan ook geen begrafenis of crematie. Dit is anders bij orgaan- en weefseldonatie: dan komt het lichaam weer terug bij de familie.

Mocht iemand als donor geregistreerd staan en zich óók ter beschikking van de wetenschap hebben aangemeld, dan krijgt orgaandonatie altijd voorrang.

De universiteit van Groningen neemt ook na een donatieprocedure een lichaam aan voor de wetenschap. Voor informatie over de combinatie bij andere instituten raden we aan met hen zelf contact op te nemen.

Anatomische instituten

Wanneer je je lichaam ter beschikking wil stellen aan de wetenschap kun je contact opnemen via deze telefoonnummers:

 • Medische Faculteit van de Universiteit van Amsterdam, p/a AMC, tel. (020) 566 4927).
  Beperkte aanname voor nieuwe inschrijvingen: alleen mensen jonger dan 80 jaar en wonend in postcodegebieden 1000 - 3999 of 8200 - 8245 worden geaccepteerd. Echtparen kunnen ook worden ingeschreven wanneer slechts één van beiden jonger dan 80 jaar is.
   
 • Medische Faculteit van de Vrije Universiteit van Amsterdam, tel. (020) 444 80 40
  Momenteel is inschrijven weer mogelijk. LET OP! Alleen indien woonachtig in Noord Holland, Zuid Holland, Flevoland of Utrecht
   
 • Faculteit van Leiden, Afdeling Anatomie, (071) 526 93 03 
  (Aanname postcodegebied 2000 t/m 2899). Leeftijdgrens: niet ouder dan 70 jaar
   
 • Medische Faculteit van Nijmegen, tel. (024) 361 33 41
  (inschrijfstop)
   
 • Medische Faculteit van Utrecht, tel. (088) 7568337
  (inschrijfstop voor onbepaalde tijd)
   
 • Medische Faculteit van Maastricht, tel. (043) 388 10 61
  (Inschrijfstop tot 1 januari 2015)
   
 • Medische Faculteit van Groningen, tel. (050) 363 24 60 's Ochtends bereikbaar op weekdagen, behalve woensdag.
  (Inschrijfstop voor ongeveer 2 jaar)
   
 • Medische Faculteit van Rotterdam, Erasmus MC, tel. (010) 7043279
  (Inschrijfstop)