Ga naar de inhoud

Een superheld voor haar

ClaudetteClaudette van Schubert, jongerenambassadeur

Je hebt vermoeidheidsklachten en je hapt soms naar lucht, niks ernstigs toch? Het zal wel hyperventilatie zijn of misschien is het de ziekte van Pfeiffer. Sommigen zeggen zelfs dat je gewoon lui bent. Nee, het is vast niks om je zorgen over te maken. Je bent immers nog jong en staat vol in het leven. Tot je op een gegeven moment toch aandringt om een hartfilmpje te laten maken omdat je toch wel erg naar lucht snakt en abnormaal vermoeid bent. En dan, dan staat het leven stil. De pauzestand. Zij is nu aan huis gekluisterd en is al blij als ze eens per week iets leuks kan doen met vrienden.

Zij studeert niet en nee werken kan ze momenteel ook niet. 
Zij, Shirley, nu 21 jaar, zij wacht al ruim een jaar op een donorhart.Ruim een jaar wachten. Om precies te zijn wacht ze al 446 dagen. Meer dan 446 dagen die voorbij gingen waarin ze wacht op dat ene verlossende telefoontje en daarmee op een leven. Alle dromen die zij had heeft ze moeten parkeren. Want momenteel is het voor haar niet mogelijk om dingen te doen die een twintiger hoort te doen, laat staan om haar dromen achterna te jagen.Je toekomst ziet er ineens heel anders uit als je hoort dat je een donororgaan nodig hebt. Dan is het niet meer belangrijk wat voor studie je hebt gedaan of dat je naar school gaat. Dan maak je je geen zorgen meer over kleine nutteloze dingen, zoals je vriendje, die maar niet terug belt of over die saaie familiedag die veel te vroeg plaats vindt op een zondag terwijl dat je uitslaapdag is.

Nee, het leven van Shirley draait het laatste jaar om wachten. Wachten op helden. Helden die het na hun dood mooiste geschenk achterlaten dat er is, namelijk een nieuw leven voor Shirley.


Maar er zijn helaas lang niet genoeg helden in Nederland. Een held dat ben je ook niet zomaar, want lang niet iedereen kan daadwerkelijk donor worden. Maar als je als donor geregistreerd staat dan ben je wel een potentiële held. Inderdaad een potentiële.

Groter dan de kans dat je donor wordt is de kans dat jij zelf ooit in de pauzestand komt en dat jij moet wachten op een donororgaan.


Stel je eens voor dat je zo lang moet wachten als Shirley. En dat je leeft met de gedachte dat er misschien niet op tijd een held is voor jou? Dan wil je toch ook dat er zo snel mogelijk een donororgaan voor jou is?Als meer mensen zich registreren, zullen er meer helden zijn en daarmee worden de wachttijden korter. Meer superhelden, die mensen zoals Shirley en vele anderen een nieuw leven geven zodat zij uit de pauzestand kunnen en hun dromen na kunnen jagen.

Ik draag de titel potentiële held in ieder geval met trots, jij ook?