Ga naar de inhoud

Govert den Hartogh

Govert den Hartogh

Govert den Hartogh is emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over allerlei ethische en rechtsfilosofische onderwerpen. De laatste tijd schreef hij vooral over medisch-ethische, in het bijzonder kwesties van leven en dood. Twee boekjes over orgaandonatie zijn op internet toegankelijk: Gift of Bijdrage (2003) en Afscheid van de Vrijblijvendheid (2008).

Orgaandonatie in de Eerste Kamer

Govert den HartoghGovert den Hartogh, Emeritus hoogleraar ethiek

- Dat tweede debat over de donatiewet van Pia Dijkstra heeft mij aan het denken gezet over het Nederlandse erfrecht. Dat zit ongeveer zo in elkaar: als jij overlijdt en je hebt geen testament gemaakt, krijgen je echtgenoot of je geregistreerde partner al  je bezittingen, maar je kinderen krijgen elk aanspraak op een gelijk deel dat ze na het overlijden van je partner op kunnen halen. Ik ben tegen die regeling.   - O ja? Vertel op.  

Discriminatie en donatie

Govert den HartoghGovert den Hartogh, Emeritus hoogleraar ethiek

Mijn favoriete boek over de ethiek van orgaandonatie is dat van de Nieuw-Zeelandse ethicus Martin Wilkinson. Niet omdat ik het altijd met hem eens ben, integendeel. Maar omdat hij zijn standpunten altijd scherp en precies beargumenteert en je daardoor dwingt er beter over na te denken waarom je het níet met hem eens bent. Dat is het filosofische vakwerk waar ik van houd.

Gaat een ADR-systeem ons vooruit helpen?

Govert den HartoghGovert den Hartogh, Emeritus hoogleraar ethiek

Fascinerend, dat kamerdebat over het initiatiefwetsvoorstel van Pia Dijkstra van D66. Een voorstel voor invoering van het Actieve Donorregistratiesysteem (ADR) voor orgaandonatie. Ik heb er met spanning naar gekeken, maar vaak ook met kromme tenen. Wéér diezelfde drogredeneringen over het zelfbeschikkingsrecht, de onaantastbaarheid van het lichaam en het ‘recht om geen keuze te hoeven maken’ die we al veertig jaar horen. Het geheugen van politici is kort.