Ga naar de inhoud

Anoniem een orgaan bij leven doneren

Een nier of een deel van je lever afstaan aan iemand die je niet kent, noemen we altruïstisch doneren. Zo'n orgaandonatie wordt ook wel anonieme donatie of ongerichte donatie genoemd.

Overweeg jij om een nier of deel van je lever te doneren aan een onbekende? Dan krijg je hierover vast vragen uit je omgeving. Ook het ziekenhuis zal extra vragen stellen. Zorg dat je goed kunt uitleggen waarom je dit graag wilt. Wat jij wil doen, gebeurt niet vaak. Maar als de donatie doorgaat, is het iets heel bijzonders. 

Reageren op oproep via sociale media, krant of tv

Vaak wil een altruïstische donor iets doen voor alle patiënten op de wachtlijst. Maar steeds vaker reageert iemand op een oproep van een patiënt via bijvoorbeeld sociale media zoals Facebook, de krant of tv. Dan wil je als donor 'gericht altruïstisch doneren'.

Heb je wel een ontvanger op het oog, maar ken je hem of haar niet of nauwelijks? Zijn jullie bijvoorbeeld via sociale media met elkaar in contact gekomen? Het transplantatieziekenhuis heeft 2 voorwaarden voor donatie: de donor en de ontvanger moeten met elkaar in contact staan en de donor mag geen geld of cadeaus krijgen voor zijn of haar nier of deel van de lever. Daarnaast gelden de wettelijke voorwaarden voor orgaandonatie bij leven.

Om snel en makkelijk vast te kunnen stellen of je geschikt bent als donor, vragen sommige ziekenhuizen een aantal gegevens, zoals je bloedgroep, bloedsuiker- en creatinine-waarden. Deze gegevens kun je krijgen via je eigen huisarts. Andere ziekenhuizen nemen met mogelijke donoren telefonisch een vragenlijst door.

Op basis van de verzamelde gegevens besluit het ziekenhuis of het zinvol is om door te gaan met verdere voorlichting en uitgebreid onderzoek naar geschiktheid. Vaak reageren meer mensen op een oproep van een patient. In dat geval bepaalt het ziekenhuis meestal welke donor als eerste verder onderzocht wordt.

Marije van Leeuwen

‘Ik heb bijna alles wat mijn hartje begeert’

Vorig jaar stond Marije van Leeuwen (27) als anonieme donor een van haar nieren af. Ondanks verbaasde reacties uit haar omgeving. ‘Maar met één nier kun je ook prima leven.’

Lees het verhaal van Marije