Ga naar de inhoud

Leverdonatie bij leven

Je lever is een belangrijk orgaan. Het zorgt voor afbraak van vetten, je koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling en het maakt schadelijke stoffen onschadelijk. Zonder lever kun je niet leven.

De lever is een bijzonder orgaan, hij is namelijk in staat om binnen enkele weken weer uit te groeien tot een normaal werkende lever als een gedeelte verwijderd is. Daarom kun je een deel van de lever doneren. 

Vaak doneert een ouder een deel van de lever aan een kind. Maar ook een partner, een familielid, een bekende of een onbekende donor kunnen een deel van de lever afstaan. Met leverdonatie kun je een leven redden. Er is namelijk een groot tekort aan leverdonoren waardoor nog veel mensen die op de wachtlijst staan voor een lever overlijden.

Annemieke Goldberg doneerde een deel van haar lever aan haar dochter Abigail

‘Het was me alles waard’ 

Abigail Goldberg is een levendig, gezond meisje van 7 en zit in groep 4. Dat klinkt heel gewoon, maar daar gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. Als baby had ze een levertransplantatie nodig. Haar moeder Annemieke zei meteen: ze krijgt een stuk van mijn lever. Zo gebeurde het.

Lees het verhaal van Annemieke en Abigail