Begeleiding rond donatie

Orgaandonatie komt altijd onverwacht en op een moeilijk moment. Tijdens de procedure, en vaak ook daarna, zijn er mensen die de familie ondersteunen en die vragen kunnen beantwoorden.

Begeleiding rond orgaandonatie

Tijdens de hele donatieprocedure houdt de transplantatiecoördinator (TC) contact met de familie van de donor. De TC beantwoordt vragen die de familie heeft en houdt hen op de hoogte van het verloop van de procedure. Bij orgaandonatie neemt de TC na 6 tot 8 weken contact op met de familie. Als de familie daar behoefte aan heeft, kan de TC vertellen welke organen succesvol zijn getransplanteerd. De ontvangers blijven anoniem.

Begeleiding rond weefseldonatie

Bij weefseldonatie vertelt de arts de familie over de procedure. Dat kan ook de huisarts zijn. Als de nabestaanden willen weten wat de resultaten zijn van de weefseldonatie, kunnen ze dat laten weten aan de betrokken arts of huisarts. Dan krijgen ze na ongeveer 6 weken van de NTS een brief waarin staat welke weefsels getransplanteerd zijn en welke (nog) niet. De ontvangers blijven anoniem.

Bedankbrieven

Ontvangers van een orgaan of weefsel mogen altijd een persoonlijke bedankbrief sturen aan de familie van de donor. Zo'n brief hoeft nergens aan te voldoen, er mogen alleen geen namen of adressen in staan. We hebben in Nederland namelijk afgesproken en in de wet vastgelegd dat donoren en ontvangers anoniem moeten blijven voor elkaar.

Een bedankbrief wordt niet zomaar doorgestuurd. Nabestaanden hebben altijd de keuze of ze de brief willen ontvangen. Soms zijn ze daar nog niet aan toe of misschien hebben ze het hoofdstuk afgesloten.

De brief kan via de NTS of de transplantatiecoördinator worden gestuurd. Zij zorgen er voor dat die bij de juiste familie terechtkomt.

NabestaandenContact

De nieuwsbrief NabestaandenContact is er speciaal voor de familie van donoren. In NabestaandenContact staan verhalen van mensen die vertellen over hun ervaringen. Nabestaanden vertellen hoe ze met hun verlies en het donorschap zijn omgegaan. Ze vertellen hoe ze achteraf terugkijken op de donatie en hoe dit van invloed is geweest op de verwerking van hun verdriet. Ook staan er interviews in met ontvangers van een orgaan of weefsel. Zij vertellen wat de donatie voor hen betekent.

NabestaandenContact verschijnt 2 keer per jaar en is gratis te krijgen via de NTS. Als u NabestaandenContact wilt ontvangen, kunt u een e-mail sturen naar nabestaanden@transplantatiestichting.nl of het bestelformulier invullen.

Hoe kan ik je ooit bedanken?

Het boek 'Hoe kan ik je ooit bedanken?' is een verzameling bedankbrieven van mensen die een orgaan of weefsel hebben ontvangen. Prachtige brieven, recht uit het hart. De brieven worden afgewisseld met foto’s van mensen die betrokken waren; als getransplanteerde, als partner van de getransplanteerde of als nabestaande van een familielid die organen of weefsels heeft afgestaan na overlijden. U kunt het boek bestellen via het bestelformulier.

Rouwverwerking

Verschillende organisaties helpen bij rouwverwerking na het verlies van een vriend of familielid:

Nationaal Donormonument en TransplantERENdag

Het Donormonument is er om alle donoren te herdenken die hun organen en weefsels hebben afgestaan. Het is een plaats waar ontvangers van een donororgaan hun donor - anoniem - kunnen bedanken. Daarnaast is het een plek waar vrienden en familieleden van donoren troost kunnen vinden.

Het monument staat naast de Grote Kerk in Naarden. Om de 2 jaar, ieder even jaar, organiseert de stichting Donormonument in Naarden de TransplantERENdag, een bijeenkomst waar ontvangers van een orgaan en familie van donoren samen de donoren gedenken en bedanken.

Lees meer over afscheid na donatie

Meer weten over orgaandonatie?