Ga naar de inhoud

Verschil donorpas en donorcodicil

Als je geregistreerd staat in het Donorregister, krijg je een donorpas. Dit is een bewijs van registratie en geeft aan welke keuze je gemaakt hebt. Wil je controleren of je al geregistreerd staat? Log in bij het Donorregister met je DigiD of vraag een registratiebevestiging aan. Vóór 1998 was het nodig dat je een pasje bij je droeg: het donorcodicil.

Donorpasje bij je dragen niet meer nodig

Mensen die hun keuze hebben laten vastleggen in het Donorregister krijgen daarvan een bevestigingsbrief. Bij de brief ontvang je een papieren pasje waarop je naam en gemaakte keuze staan. Dit pasje hoef je niet bij je te dragen, maar is bedoeld om later nog eens na te kunnen kijken wat je ook alweer had vastgelegd.

Arts raadpleegt register, niet je pasje

Veel mensen dragen de donorpas wel bij zich en dat is natuurlijk prima. Maar nodig is het niet. Een arts zal er niet naar gaan zoeken als je komt te overlijden. Een arts is verplicht het Donorregister te raadplegen, waar je keuze centraal is vastgelegd.

Pasje kwijt of pasje kapot?

Ben je je pasje kwijt? Je hoeft geen nieuwe pas aan te vragen, maar het kán wel: 

Sinds 2009 ziet de donorpas er zo uit:

Donorpas tegenwoordig

Van 1998 tot 2009 kregen mensen als bewijs van registratie dit pasje:

Oude donorpas

Toen de huisstijl van de overheid veranderde, werd ook het uiterlijk van de donorpas anders. De pasjes betekenen echter precies hetzelfde: een bevestiging van je registratie. Het gele pasje is nog steeds bruikbaar.

Donorcodicil zelf schrijven

Vóór 1998 was het nodig dat je een pasje bij je droeg: het donorcodicil. Daarop kon je aangeven dat je bereid was na overlijden organen of weefsels af te staan. Sinds in 1998 de Wet op de orgaandonatie er kwam is je keuze centraal vastgelegd in het Donorregister. Als je nu je keuze hebt vastgelegd is het niet meer nodig het pasje bij je te dragen.

Een al dan niet zelfgeschreven donorcodicil kan anderen na je dood ook inzicht geven in je wensen. Zo’n donorcodicil geldt daarom ook als wilsverklaring, net als een registratie in het Donorregister. Dan moet er wel een datum en je handtekening op staan. En natuurlijk is het belangrijk om je keuze ook met je familie te bespreken zodat zij weten wat jij wilt en waar je dat hebt opgeschreven.

Donorcodicil, nu niet meer in gebruik