Ga naar de inhoud

Wetenschappelijk onderzoek

Na de uitname kan blijken dat een orgaan of weefsel tóch niet geschikt is voor transplantatie. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het orgaan of weefsel onvoldoende is. Of omdat onverwachts een tumor wordt gevonden.

Zo'n orgaan of weefsel mag dan voor onderzoek gebruikt worden. Dit onderzoek moet wel gericht zijn op transplantatiegeneeskunde. Denk aan microscopisch onderzoek naar de samenstelling van het orgaan of onderzoek naar bewaartechnieken van organen. Het orgaan of weefsel mag niet gebruikt worden voor onderzoek als de donor of zijn familie hier tegen bezwaar heeft gemaakt.

Bezwaar tegen onderzoek

Wil je niet dat je organen of weefsels na een donatieprocedure worden gebruikt voor onderzoek? Geef dit dan aan bij je toestemming in het Donorregister. Je doet dit door je registratie bij keuze 1 te wijzigen na inloggen met je DigiD.

Of leg het schriftelijk vast via het formulier 'Bezwaar tegen wetenschappelijk onderzoek. Dit formulier stuur je op naar het Donorregister.

Ook nabestaanden kunnen als ze toestemming geven tijdens de procedure het gebruik van organen voor wetenschappelijk onderzoek uitsluiten.

Ter beschikking stellen aan de wetenschap

Wie z’n lichaam schenkt aan de wetenschap, schenkt zijn hele lichaam na overlijden aan het anatomisch instituut van een universiteit. Het lichaam keert dan niet meer terug naar de familie. Er is ook geen begrafenis of crematie. Dit is anders bij orgaan- en weefseldonatie: dan komt het lichaam wel weer terug bij de familie.

Mocht iemand als donor geregistreerd staan en zich óók ter beschikking van de wetenschap hebben aangemeld, dan krijgt orgaandonatie altijd voorrang als dit mogelijk is.

Sommige universiteiten (anatomisch instituten) nemen ook na een donatieprocedure een lichaam aan voor de wetenschap. Voor informatie over de combinatie van orgaandonatie en ter beschikking stellen aan de wetenschap bij andere anatomisch instituten raden we aan met deze instituten zelf contact op te nemen, bijvoorbeeld via www.lichaamsdonatie.info.