Ga naar de inhoud

Leven met 1 nier: de operatie en daarna

Wat zeggen de ervaringsdeskundigen?

Icoon afbeelding voor video Medisch professionals over leven met 1 nierIcoon afbeelding voor video Donor Clementine over leven met 1 nierIcoon afbeelding voor video Donor Jane over leven met 1 nierIcoon afbeelding voor video Donor Karel over het leven met 1 nier

Door een nier af te staan, kun je een nierpatiënt een beter leven geven. Maar wat betekent dit voor jou als nierdonor? Hoe verloopt de operatie en hoe voel je je daarna? En kun je normaal leven met 1 nier of loop je gezondheidsrisico’s? 

Een ingrijpende gebeurtenis 

Bij het doneren van een nier komt heel wat kijken. Je wordt geopereerd en dat brengt altijd risico’s met zich mee. Ook heb je tijd nodig hebt om te herstellen. Je kunt een tijdje niet werken en moet bijvoorbeeld opvang regelen voor je kinderen. En dat kost geld. Bij kosten en vergoedingen lees je welke kosten je vergoed kunt krijgen.

Als je bent hersteld

Hoe gaat het eigenlijk na de herstelperiode? Kun je normaal leven met 1 nier? Hoe vaak moet je op controle? En wat gebeurt er als je onverwacht ooit zelf een nieuwe nier nodig hebt?