Ga naar de inhoud

De operatie van de nierdonor

Wat zeggen de ervaringsdeskundigen?

Icoon afbeelding voor video Medisch professionals over de operatie en ernaIcoon afbeelding voor video Donor Clementine over hoe ze zich voelde na de operatieIcoon afbeelding voor video Donor Jane over hoe ze zich voelde na de operatieIcoon afbeelding voor video Donor Karel over hoe hij zich voelde na de operatie

Wat gebeurt er precies als je nier wordt verwijderd? En hoe voel je je vlak daarna? 

Meestal opgenomen in ziekenhuis van ontvanger 

Meestal word je als donor 1 dag voor de operatie opgenomen in het ziekenhuis waar ook de ontvanger wordt geopereerd. Bij cross-over donatie kan het zijn dat je wordt opgenomen in een ander ziekenhuis dan waar diegene wordt geopereerd aan wie je je nier eigenlijk had willen geven. Als je aan een kind doneert, ligt jij in het ziekenhuis voor volwassenen en ligt het kind in het bijbehorende kinderziekenhuis. 

Gebruikte techniek verschilt per ziekenhuis en chirurg 

De artsen opereren eerst jou. Daarvoor zijn er verschillende technieken. Welke techniek wordt gebruikt hangt vooral af van het ziekenhuis en de chirurg die de operatie uitvoert. Je chirurg zal je uitleg geven over de techniek die hij of zij bij voorkeur hanteert en je vertellen waar hij sneetjes maakt en hoe straks de littekens eruit komen te zien. 

Heel in het algemeen kun je zeggen dat er 2 soorten operaties zijn: de kijkoperatie en de open operatie. Bij een kijkoperatie worden er meerdere kleinere sneetjes gemaakt voor de instrumenten en wordt de nier verwijderd via een dwarse snee in de onderbuik. Dat kan door het buikvlies of achter het buikvlies langs. Je ligt op je zij op de operatietafel. Bij de open operatie wordt een grotere snee gemaakt. 

Beide soorten operaties gebeuren onder volledige narcose en duren 2 tot 3 uur. 

Je bent na de nierdonatie operatie opeens patiënt

Realiseer je dat je als gezond persoon tijdelijk een ‘patiënt’ wordt. Dat kan moeilijk zijn, zeker als je zelden ziek bent of nog niet eerder bent geopereerd. Wees je er ook van bewust dat je tijdelijk hulp van anderen nodig zult hebben. 

Contact met de ontvanger

Kort na de operatie kun je bellen met de ontvanger van je nier. De kans is groot dat jullie elkaar een dag na de operatie al kunnen opzoeken. Bij een cross-over of Samaritaanse - anonieme of altruïstische - donatie heb je geen contact met de ontvanger.

Wanneer weet je of de transplantatie is gelukt?

Na de operatie kan de chirurg al vertellen of het goed is gegaan. Meestal is kort daarna in het bloed van de ontvanger te zien of de nier goed werkt.