Ga naar de inhoud

Wie kan nierdonor worden bij leven?

Wat zeggen de ervaringsdeskundigen?

Icoon afbeelding voor video Nefroloog over geschiktheid om te donerenIcoon afbeelding voor video Psycholoog over geschiktheid om te donerenIcoon afbeelding voor video Donor Clementine over haar geschiktheid als donorIcoon afbeelding voor video Donor Jane over haar geschiktheid als donorIcoon afbeelding voor video Donor Karel over zijn geschiktheid als donor

Niet iedereen kan zomaar bij leven een orgaan afstaan voor transplantatie. De belangrijkste voorwaarde is dat je medisch en psychisch gezond genoeg bent. Het transplantatieziekenhuis onderzoekt dit zorgvuldig.

Soms is directe donatie niet mogelijk. Er zijn steeds meer manieren om de ontvanger die jij voor ogen hebt tóch te helpen. Cross-over donatie ligt het meest voor de hand. Sommige donoren kiezen ervoor om een nier af te staan aan iemand die ze niet kennen. 

Wettelijke voorwaarden 

Je kunt je pas aanmelden voor een eerste afspraak in het transplantatieziekenhuis als je aan de voorwaarden voldoet die in de Wet op de orgaandonatie (Wod) staan: 

  • je bent 18 jaar of ouder en in staat duidelijk te maken wat je wil
  • je hebt de beslissing om te doneren helemaal vrijwillig genomen
  • je bent gezond genoeg en hebt een goede lichamelijke conditie
  • je hebt geen nierziekte of een ziekte waardoor je nierfunctie slechter kan worden 

Voldoe je aan deze wettelijke voorwaarden? Dan kun je je bij een transplantatieziekenhuis melden voor meer informatie of een intakegesprek. Of je ook echt een nier kunt doneren, wordt pas duidelijk na uitgebreid onderzoek. 

Geen leeftijdsgrens

Er is geen maximumleeftijd voor het afstaan van een nier. Het ziekenhuis onderzoekt grondig of een oudere donor gezond genoeg is voor de operatie en met 1 nier kan leven. Ook bekijkt het ziekenhuis of de nier die de donor wil afstaan geschikt is voor de ontvanger. Een oudere donor kan aan een oudere patiënt doneren, maar ook aan een jongere of een kind. Een kind kan al als het 1 of 2 jaar oud is een nier van een volwassene krijgen.

Transplantatieziekenhuizen

Transplantaties worden in Nederland in transplantatieziekenhuizen uitgevoerd. Deze bevinden zich in de 8 academische centra: de ziekenhuizen die bij een universiteit horen. Deze ziekenhuizen hebben hiervoor een vergunning en voldoen aan de kwaliteitsnormen zoals die zijn vastgesteld door de minister in de Wet op bijzondere medische verrichtingen (WBMV).

Alleen het AMC, het Erasmus MC en het Radboudumc voeren niertransplantaties bij kinderen uit. Wil je een nier afstaan aan een kind? Neem dan contact op met het ziekenhuis waar dit kind in behandeling is.