Ga naar de inhoud

Geen match: cross-over nierdonatie

Als directe donatie niet kan, bespreekt de nierspecialist of jullie mee kunnen doen aan het cross-over programma. 

Cross-over met andere duo's 

Bij cross-over donatie doe je als duo mee aan het landelijk cross-over programma. Daarbij doneert de donor van duo 1 aan de ontvanger van duo 2. De donor van duo 2 doneert aan de ontvanger van duo 1. Dat kan ook met 3 of maximaal 4 duo’s. 

Alle 8 transplantatieziekenhuizen in Nederland melden hun cross-over duo’s aan bij de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Een computerprogramma zoekt elke 3 maanden naar duo’s die bij elkaar passen. Soms is er pas na meerdere keren meedoen in het programma een ‘match’. Voor ongeveer 1 op 3 deelnemende patiënten wordt op die manier een transplantatie toch nog mogelijk.


A doneert dan aan de ontvanger van koppel B. De donor van koppel B doneert aan de ontvanger van koppel A.

 

Belangrijke verschillen met directe donatie

Er zijn 2 belangrijke verschillen tussen directe donatie en cross-over donatie: 

  • Bij cross-over bestaat de kans dat de donor in een ander transplantatieziekenhuis wordt geopereerd dan de oorspronkelijke ontvanger. Om te voorkomen dat de donornier moet reizen, vindt de operatie van de donor namelijk altijd plaats in het ziekenhuis van de patiënt waar de nier daadwerkelijk naartoe gaat. Jullie familieleden en vrienden moeten hun aandacht dus verdelen.
  • Cross-over donatie is anoniem. Dit betekent dat jullie de persoon die ‘jullie’ nier krijgt, niet zullen ontmoeten. Veel mensen die op deze manier een nier afstaan, vinden dat niet erg. Ook al is de donatie indirect, het voelt alsof zij hun nier direct aan ‘hun’ ontvanger geven.

Het traject kan langer duren

Het is goed om je te realiseren dat het hele traject langer kan duren dan bij directe donatie. De ‘matchrondes’ vinden 4 keer per jaar plaats. Het komt regelmatig voor dat er pas na meerdere keren meedoen een ‘match’ is, of dat het programma helemaal geen passend duo vindt.   

Vrijwillig meedoen aan cross-over 

Duo’s waarbij directe donatie wél mogelijk is, kunnen in sommige transplantatieziekenhuizen vrijwillig meedoen aan het cross-over programma. Mensen kiezen hiervoor omdat ze graag meerdere nierpatiënten willen helpen.

De vrijwillige donor geeft zijn nier dan aan de ontvanger van een duo waarbij directe donatie niet mogelijk is. De donor van dit duo 2 geeft zijn nier aan de ontvanger van duo 1. Zo is er een extra kans op een niertransplantatie voor een duo waarbij directe donatie niet kan.

Mavis en Marilu Sno bij Marilu thuis

‘Met mijn nier kon ik mijn moeder wél helpen’

Jarenlang leefde Mavis Sno (61) uit Rotterdam met nierproblemen. Toen dat niet meer ging, wilde haar dochter Marilu (33) uit Ridderkerk een nier doneren. Dat lukte in het voorjaar van 2016 met cross-over: een ruilsysteem met een ander duo van een donor en een ontvanger.

Marilu doneerde een nier aan haar moeder