Ga naar de inhoud
De familie Planting
'Mag ik zelf bepalen wie mijn organen krijgt?'- Tom

Bij wie komt een donororgaan terecht?

'Mag ik zelf bepalen wie mijn organen krijgt?’ ‘Krijgen rokers, alcoholisten en criminelen ook een donororgaan?’ Logisch dat je dit wilt weten. Op deze pagina vind je antwoorden op een paar vragen die veel mensen hebben voordat ze zich aanmelden als orgaandonor.

Kan ik mijn organen aan mijn familie en vrienden geven na mijn dood?

Nee, dat kan niet. Een reden daarvoor is dat in Nederland iedereen dezelfde gezondheidszorg krijgt. Dat is in de wet zo geregeld. Zelf bepalen aan wie je wel en aan wie je niet wil geven kan daarom niet.  Wanneer een orgaan beschikbaar is kijkt Eurotransplant wiens bloed, weefsel en andere medische gegevens van de patiënten op de wachtlijst het beste past én wie een transplantatie het dringendst nodig heeft.

Krijgen rokers, alcoholisten en drugsverslaafden ook een nieuw orgaan?

Rokers, alcoholisten en (drugs)verslaafden worden niet op de wachtlijst geplaatst zolang zij nog roken, overmatig drinken of drugs gebruiken. Iemand moet minstens 6 maanden niet roken of drinken voordat hij op de wachtlijst komt. En ook na de transplantatie zijn er strenge leefregels. De ontvanger wordt bijvoorbeeld regelmatig onderzocht.

Waarom krijg ik geen voorrang op de wachtlijst als ik zelf geregistreerd sta?

Iedereen in Nederland heeft evenveel recht op gezondheidszorg. Ook mensen die om welke reden dan ook hebben besloten geen donor te willen zijn. Als je zelf geregistreerd staat als donor krijg je dus geen voorrang bij een transplantatie boven iemand die geen donor is.

Weet je genoeg? Leg je keuze vast

Registreren van je keuze geeft duidelijkheid aan je familie. En aan de arts die bij donatie is betrokken. Leg je keuze vast, ook als je geen donor wilt worden. Je familie hoeft dan niet op een emotioneel moment te beslissen.

Registreer

En bespreek in ieder geval je keuze met je partner of familie

En als ik nog vragen heb?

Lees hoe familieleden van orgaandonoren terugkijken op orgaandonatie

Maar je kunt ons ook altijd bellen met je vraag: 0900 - 821 21 66
of ons antwoord bekijken op vragen van andere mensen: