Ga naar de inhoud
Samira thuis
'Mag orgaandonatie van mijn geloof?'- Samira

Geloof en donatie

Veel religies worstelen met 2 vragen als het gaat om orgaandonatie. Moet ik mijn lichaam intact laten na mijn dood? Of weegt het belang van naastenliefde zwaarder? Als gelovige wil je antwoord op deze vragen, voor je je als donor registreert. Praat vooral over orgaandonatie met mensen die in jouw geloof belangrijk voor je zijn. Dan kun je samen een mening vormen.

Wat vindt de islam van orgaandonatie?

In de islam is het belangrijk om iemand die ziek is te helpen. Maar voor veel moslims is het ook belangrijk dat het lichaam na de dood intact moet blijven. Geleerden in de islam komen daarom vaak tot verschillende conclusies over orgaandonatie. De meeste moslimgeleerden vinden dat orgaandonatie is toegestaan. Sterker nog, zij raden het zelfs aan. Anderen twijfelen daarover. Doneren van je organen is toegestaan vanuit het principe 'En wie haar (de ziel) redt, is als zijnde hij het gehele mensdom redt' (Koran vers 5.32). Lees waarom moslima Marianne vindt dat orgaandonatie en islam goed samengaan.

Wat vindt de rooms-katholieke kerk van orgaandonatie?

De rooms-katholieke kerk is positief over orgaandonatie. De katholieke kerk ziet orgaandonatie als een goede daad, zonder eigenbelang en volledig gericht op de ander. Maar donatie van je organen of weefsels kan nooit als een plicht worden beschouwd. Lees hoe christenen Klaas en Evelien het besluit namen toestemming te geven voor orgaandonatie bij het overlijden van hun dochter. 

Hoe denkt het protestantisme over orgaandonatie?

De protestantse kerken vinden de keuze om donor te worden een persoonlijke kwestie. Er bestaan verschillende meningen binnen de kerk. Sommigen vinden dat orgaandonatie botst met de opvatting dat het menselijk lichaam intact moet blijven. De meer vrijzinnige richting ziet donatie vooral als een vorm van naastenliefde. Over het algemeen zijn protestanten het er wel over eens dat het ontbreken van organen de wederopstanding niet in de weg staat. Zoals dat voor god ook geen probleem zou moeten zijn als bij jou een arm of been geamputeerd is.

Weet je genoeg? Leg je keuze vast

Registreren van je keuze geeft duidelijkheid aan je familie. En aan de arts die bij donatie is betrokken. Leg je keuze vast, ook als je geen donor wilt worden. Je familie hoeft dan niet op een emotioneel moment te beslissen.

Registreer

En bespreek in ieder geval je keuze met je partner of familie

En als ik nog vragen heb?

Lees hoe familieleden van orgaandonoren terugkijken op orgaandonatie

Maar je kunt ons ook altijd bellen met je vraag: 0900 - 821 21 66
of ons antwoord bekijken op vragen van andere mensen: