Vindt u het moeilijk om een keuze te maken?

Lastig, keuzes maken. Zeker over een onderwerp als orgaan- en weefseldonor worden. Weet u nog niet precies wat u gaat invullen bij registratie in het Donorregister? We hebben eens gevraagd aan mensen wat zij belangrijk, ingewikkeld, eng of verwarrend vinden aan donor worden. Er waren veel verschillende antwoorden. Maar uiteindelijk kozen veel mensen er toch voor om ja te zeggen tegen donatie.

Tegenargumenten door misverstanden

Laten we eens beginnen met redenen waarom mensen geen donor willen worden. Een aantal mensen die we er naar vroegen, gaven als reden een argument dat later een misverstand bleek. Zo dachten mensen dat leeftijd, een ziekte of handicap of ongezond leven redenen waren om geen donor te zijn: niemand had toch wat aan hun organen? Lees hier waarom deze argumenten niet kloppen (onder het kopje Donor worden?).

Geloof is ook voor veel mensen een belangrijke reden om geen donor te worden, al ligt dat wel iets moeilijker. Er zijn in elk geloof verschillende stromingen waarbinnen gelovigen anders denken. Dus in elk geloof zijn er mensen die op grond van wat ze geloven vóór of tegen orgaan- en weefseldonatie zijn. Omdat ze compleet willen worden begraven, of bijvoorbeeld aandacht vragen voor de verbinding met de ziel. 

Twijfels

Mensen hadden meer redenen om tegen te zijn. Of om op z’n minst te gaan twijfelen. ‘Het is een eng idee dat ze in je gaan snijden’. Of: 'Voel je dan echt niets meer’? 'Ben je wel echt dood?' Hier leest u waarom deze twijfels niet nodig zijn (onder het kopje De donatie).

De nieuwe registratie wet

‘Ik ben tegen verplichte registratie’ en ‘Ik wil zelf bepalen wat er met mijn lichaam gebeurt’. De nieuwe wet heeft tot doel dat mensen hun keuze registreren, ook als ze ‘nee’ zeggen tegen donatie. Het is een misverstand dat mensen nu niet anders kunnen dan donor zijn. Iedereen kan nog steeds zelf bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Het verschil is alleen dat mensen die geen donor willen zijn, dat nu zelf moeten invullen. Met de wet is er aan het zelfbeschikkingsrecht niets veranderd. Iedereen kan nog steeds besluiten om geen donor te willen zijn.

Ik wil zelf bepalen

‘Ik wil kunnen bepalen wie mijn organen krijgt’ of ‘Ik wil zelf mensen van donatie uit kunnen sluiten’. Eigen voorkeur is niet in te passen bij het toewijzen van organen. Organen en weefsels worden eerlijk verdeeld. Het ligt eraan hoe hard iemand een orgaan of weefsel nodig heeft en of het geschikt is.

zeg ja tegen donor registratie
Beslis zelf en registreer

De meeste mensen bleken toch vóór donor worden te zijn

Waarom kiezen mensen er toch nog het vaakst voor om wel donor te willen worden? Dat doen ze om iets te kunnen doen voor mensen die ziek zijn, om hen nog een tweede kans te geven. Dat is verreweg het meestgebruikte argument om donor te worden. Levens redden, de kwaliteit van iemands leven verbeteren. Mensen die in hun omgeving hebben meegemaakt wat een transplantatie voor iemand betekent, weten hoe een donororgaan een leven kan veranderen. Ouders kunnen hun kinderen zien opgroeien, kinderen hebben weer een toekomst.

Hun verhalen kunt u hier lezen, de successen, en soms ook tegenslagen. Want daar doen we het uiteindelijk voor. Sommigen vinden het een kleine moeite om tijdens de registratie deze keuze te maken: ‘Ik heb toch niets meer aan mijn organen na mijn dood’. Het is niet voor iedereen zo eenvoudig. Maar zeker is dat mensen die ervoor kiezen om donor te zijn, daar vaak een goed gevoel aan overhouden. U doet het dus ook een beetje voor uzelf...

Heeft u nog vragen?

Alle belangrijke vragen en antwoorden over orgaan- en weefseldonatie, registratie en de nieuwe wet hebben we op een rijtje gezet. Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u uw vraag stellen via vragen@transplantatiestichting.nl.

Heeft deze informatie u geholpen? Ja deze informatie heeft mij geholpen