Logo Nederlandse Transplantatie StichtingNederlandse Transplantatie Stichting

Zoekveld
Attentie!

carrousel-familie-planting-overlay-compressed.png

‘Zouden jullie zeggen: doneer maar alles?'

De familie Planting besprak orgaandonatie
thuis aan de keukentafel

Lees hoe dat ging bij de Plantings

Donor worden?

Donor worden. Een belangrijke beslissing. Lees alles over wat het betekent om donor te zijn. Is voor jou alles al duidelijk? Of twijfel je nog?
Meer over donor worden

Kom in actie

Ook jij kunt helpen om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Geef bijvoorbeeld een presentatie, nodig een gastspreker uit of besteed er in de klas aandacht aan.
Naar onderwijs en actie

Donor melden?

Als arts een mogelijke donor aanmelden?
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Stappen donor aanmelden

Onderzoek onder nabestaanden

Hoe heb je als nabestaande de procedure rond de donatie ervaren? De Patiëntenfederatie doet onderzoek naar ervaringen. Ben je ooit gevraagd toestemming te geven voor donatie van een naaste? Vul dan de enquête in.

Flinke toename van weefsel- en orgaandonoren

Vorig jaar stonden 273 mensen na hun overlijden organen af voor transplantatie en 2.398 overledenen doneerden hiervoor hun weefsels. Niet eerder waren er in Nederland zoveel mensen die dat deden. Er vonden in ons land 815 transplantaties plaats met organen van overleden donoren. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2017.

Eerdere berichten

Cijfers

Meer cijfers

in 2018 gaven 273 mensen organen en 2398 mensen weefsels na hun dood kregen 2609 mensen een orgaan, cornea of hartklep van een overleden donor eind 2018 wachtten nog 1868 patiënten op een orgaan, cornea of hartklep

Dit zijn de voorlopige totalen van 2018, verzameld op 7 januari 2019. De definitieve jaarcijfers volgen eind mei. Aantal wachtenden = transplantabele patiënten.