3. Toestemming voor donatie

3.5. Niet-natuurlijk overlijden: toestemming officier van justitie noodzakelijk

Kan de behandelend arts geen verklaring van natuurlijk overlijden afgeven of is de patiënt jonger dan 18 jaar? Dan is orgaan- of weefseldonatie nog steeds een mogelijkheid. Het overlijden van een kind dat jonger is dan 18 jaar wordt altijd beschouwd als een niet- natuurlijk overlijden.

Toestemming van de officier van justitie

Bij een niet-natuurlijk overlijden is toestemming voor donatie vereist van de officier van justitie. Als er geen vermoeden bestaat van een strafbaar feit, zal de officier van justitie snel toestemming kunnen geven.

Is er een vermoeden op een strafbaar feit? Dan zal de officier van justitie overwegen welke maatregelen nodig zijn om donatie te laten plaatsvinden. Een maatregel kan een gerechtelijke sectie zijn, waarbij een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut aanwezig is. Ook kan de officier van justitie besluiten om geen toestemming voor donatie te geven.

Orgaandonatie: Taken van de behandelend arts en de transplantatiecoördinator

Het is de taak van de behandelend arts om contact op te nemen met de forensisch geneeskundige om de niet-natuurlijke dood in combinatie met mogelijke donatie te melden. Afhankelijk van de situatie zal de forensisch geneeskundige vóór of na de donatie een schouw verrichten.

In geval van orgaandonatie kan de TC zorgen voor een besluit/toestemming van de officier van justitie voor de toestemming voor donatie. Dit kan rechtstreeks of via de forensisch geneeskundige, afhankelijk van lokale afspraken.