Deze richtlijn wordt regelmatig gecontroleerd. Laatst bijgewerkt: 26-10-2022
Uitgangspunten
- De ODC wordt ingezet in elk donorziekenhuis, ongeacht de eventueel verschillende coderingen van de risicogebieden binnen Nederland.
- Een potentiële donor ligt op een niet-COVID afdeling als er elders sprake is van cohort verpleging. Op een afdeling waar een COVID-patiënt verpleegd wordt ligt de donor op een aparte kamer, sluis is niet noodzakelijk.
- Iedere donor wordt getest op SARS-CoV-2, bij een positieve uitslag wordt de procedure gestaakt.
- Een potentiële donor zonder klinisch beeld van een COVID-infectie maar met een positieve testuitslag kan mogelijk wel in aanmerking komen voor donatie mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Zie Anamnese en Diagnostiek.
- Een potentiële donor op een COVID-afdeling en cohort verpleging zonder klinisch beeld van een COVID-infectie maar met een zwak positieve uitslag kan alleen worden opgestart als er een veilige en werkbare omgeving voor de ODC mogelijk is. Deze afweging maakt de ODC met de intensivist.
- Is familie van de donor positief getest, of valt zij onder het risicoprofiel van het RIVM? Dan vindt het familiegesprek telefonisch plaats of wordt uitgevoerd volgens het protocol Strikte isolatie.
Belangrijkste punten
Donatie is alleen toegestaan als:
- De PCR -test, bij voorkeur op sputum of diep respiratoir materiaal, op SARS-CoV-2 negatief is EN
- De test niet ouder is dan ongeveer 24 uur EN
- Als de donor eerder een infectie/besmetting had met COVID-19, dan moet de donor:
- > 14 dagen symptoomvrij zijn EN
- 2 x een negatieve PCR-testuitslag hebben met ten minste 24u daartussen.
- Bij een CT-waarde van > 33 wordt de donor overlegd, Indien geen CT-waarde is verstrekt wordt een (zwak) positieve donor niet geaccepteerd. Zie richtlijn donoren zwak positief voor `Sars-Cov-2-Covid-19.
Afhandelen COVID-klachten en besmettingen ODC
- ZUT en ODC (OK en IC-fase) volgen testrichtlijn FMS of het lokaal protocol COVID-19 van het ziekenhuis waar de medewerker in dienst is.
- Bij besmetting binnen ZUT, informeert de ODC de supervisor Donatie en die beslist over werkinzet in de IC of OK dienst.
Wijzigingen t.o.v. vorige versie
COVID-besmetting ODC:
- Lokaal beleid wordt zoveel mogelijk gevolgd, afwijkingen in overleg met de leidinggevende
- Beleid per oktober 2022 voor UMCG, Erasmus MC, MUMC, UMCG:
- Is de ODC positief getest? Dan blijft hij/zij 5 dagen in quarantaine.
- Is de ODC 24 uur klachtenvrij? Dan kan hij/zij werken met mondneusmasker type II-R.