Ga naar de inhoud

88% zou een donororgaan willen ontvangen, 26% is donor

Voorbeeld banner campagne Word ook donor
Voorbeeld banner campagne Word ook donor

Meer dan de helft van Nederlanders van 18 jaar en ouder (57%) is bereid na zijn dood eigen organen en weefsels te doneren. Maar liefst 9 van de 10 mensen zouden een orgaan willen ontvangen mocht dat nodig zijn. Bijna de helft (44%) vindt dat als je wilt ontvangen, je ook moet willen geven. Voor 51% van de circa 9 miljoen niet-geregistreerde mensen weegt dat argument mee bij de positieve houding. Dit en meer blijkt uit representatief onderzoek van bureau Panelwizard onder 1.047 Nederlanders naar hun houding over orgaandonatie. 

Levens redden

Een kwart van de Nederlanders (26%) van 18 jaar en ouder staat als donor geregistreerd. Daar komen er elk jaar meer bij. Van de niet-geregistreerde mensen die meededen aan het onderzoek is 65% van plan dit in de nabije toekomst wel te doen. De belangrijkste reden om donor te worden (73%) is dat je daar levens mee kunt redden. 61% vindt het zonde als je je organen na je dood voor jezelf houdt, terwijl een ander ze hard nodig heeft.

Een derde belangrijke reden om donor te worden is dat door het doneren van je organen en weefsels de kwaliteit van (meerdere) leven(s) kan worden verbeterd (57%). 44% vindt dat als je zelf bereid bent een orgaan te ontvangen, je ook bereid moet zijn er één te geven.

1 op de 10.000

Afgelopen jaar zeiden in Nederland 137.000 mensen ja tegen donor worden. Dat klinkt als een heleboel, maar het is nog lang niet genoeg. Er staan meer dan 1.000 mensen op de wachtlijst. In 2014 overleden 134 wachtlijstpatiënten omdat een donororgaan te laat kwam.

Dat wachten duurt zo lang, omdat maar een  klein deel van de mensen onder de juiste omstandigheden overlijdt om ook echt organen af te kunnen staan voor transplantatie. Dat gebeurt bij slechts 1 op de 10.000 als donor geregistreerde Nederlanders. Er zijn dus veel meer geregistreerde donoren nodig om de levens van mensen op de wachtlijst te redden.

Donorweek start vandaag

Daarom gaat vandaag weer de jaarlijkse donorweek van start. Tijdens de Donorweek zetten ontvangers van een donororgaan, bekende Nederlanders, bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en mensen die op de een of andere manier betrokken zijn bij orgaandonatie zich in om zoveel mogelijk donorregistraties binnen te halen. Centraal staat de nieuwe campagnewebsite wordookdonor.nl.

Een van de initiatiefnemers is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Schippers: 'Als je op een wachtlijst staat omdat je een nier, hart of lever nodig hebt. Als je leven on hold staat omdat er geen organen beschikbaar zijn. Dan besef je pas echt het belang van orgaandonatie. Wie zelf in die situatie graag een orgaan zou ontvangen, kan niet wegkijken van de vraag 'Word ook jij donor?'. Deze vraag is niet vrijblijvend, het antwoord ook niet.'