Ga naar de inhoud

Kun je ziek worden van een transplantatie?

Bij orgaantransplantatie staat de veiligheid voor de ontvangende patiënt altijd voorop. Transplantaties zijn tenslotte bedoeld om mensen beter te maken, niet zieker.

Om te controleren of er bij een transplantatie geen ziekten worden overgedragen zijn allerlei voorwaarden voor transplantatie (contra-indicaties), checks en controles opgesteld. Artsen onderzoeken altijd zorgvuldig of een orgaan geschikt is voor transplantatie. Een transplantatiecoördinator zorgt er voor dat alle tests gedaan worden. Daarbij worden vragen gesteld, het medisch dossier bekeken, en ook medisch onderzoek gedaan. Ook bij de uitnameoperatie en  de transplantatie zijn er onderzoeken om risico’s uit te sluiten. 100% veiligheid is echter nooit te garanderen. Soms is een aanwezige ziekte nog in zo’n vroeg stadium dat deze  nog niet ontdekt kan worden. Als het overdragen van een ziekte bij een transplantatie toch gebeurt is dat heel uitzonderlijk, maar het blijft een risico. 

Lees meer op de website over de procedures bij orgaandonatie of in het Modelprotocol postmortale orgaan- en weefseldonatie.