COVID 19

23 maart 2020. Op dit moment neemt het aantal besmettingen met COVID-19 toe. De Nederlandse Transplantatie Stichting volgt nauwlettend de ontwikkelingen in Nederland. Gezien het risico op besmetting van COVID-19 worden vanaf heden alle donoren getest op het virus.

Beperk ziekenhuisbezoeken voor patiënten

• verplaats niet-dringende ambulante afspraken.
  • stimuleer telefonische afspraken.
  • stimuleer thuisbezorging van immunosuppressiva.

Donorscreening

• Alle orgaandonoren worden getest op Covid-19 met een keelswab.
  • De uitslag moet bekend zijn alvorens de donor aan te melden bij ET.
  • Positieve uitslag betekent geen donatie.
  • Transplantatiecoördinatoren hebben via het LORUT een werkinstructie COVID-19 ontvangen.

Transplanteren

• Beleid ten aanzien van immunosuppressiva bij COVID positieve patiënt: graag in overleg met het transplantatiecentrum.
  • Er zijn onvoldoende gegevens over patiënten met COVID-19 om een conclusie te trekken over de effecten van immunosuppressiva, maar patiënten met immunosuppressiva lopen waarschijnlijk een groter risico. Twee eerdere uitbraken van meer virulente coronavirussen zijn veroorzaakt door het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV) en het Middle East Respiratory Syndrome (MERS CoV). Er zijn casusrapporten gepubliceerd van transplantatiepatiënten die SARS- en MERS-virussen oplopen, in sommige gevallen met fatale afloop (AJT 2003; 3 (8): 977-81 en AJT 2015; 15 (4): 1101-4)
  • Er is geen evidence based richtlijn voor het risico van een transplantatie tijdens een virale uitbraak.
  • Ontvangers met actieve COVID-19 of herstellende van een acute COVID-19-infectie mogen geen transplantatie ondergaan.
  • De beslissing om een transplantatie tijdens de uitbraak uit te voeren, dient van geval tot geval worden genomen, waarbij op het moment van een piek het risico van infectie moet worden afgewogen tegen het risico op orgaanfalen of de behandeling van orgaanfalen.
  • Ontvangers worden getest op COVID-19. Indien COVID-19 positief is bij de ontvanger vindt geen transplantatie plaats. Indien er geen klachten zijn bij de ontvanger en de test nog niet bekend is, wordt per geval afgewogen of de transplantatie plaatsvindt. De afweging vindt plaats door de transplantatiearts in overleg met de patiënt.
  • Adviseer patiënten voorafgaand aan een eventuele transplantatie over de risico's en voordelen van elke optie.
  • De  beschikbaarheid van bedden (voor acute zorg) kan beperkingen opleggen om te transplanteren.
  • Besteed aandacht aan planning indien personeel uitvalt.
  • In het geval van een wijdverspreide infectie of verminderde beschikbaarheid van middelen voor de zorg van ontvangers en / of levende donoren, kan een tijdelijke stopzetting van transplantatie activiteiten noodzakelijk zijn.

Infectie na transplantatie

U wordt verzocht de NTS website te raadplegen voor de laatste updates van deze informatie.

Voor informatie over laatste internationale onderzoeken over COVID19 algemeen kunt u kijken op:

Organ Donation en Tranpslant Town Hall

European Respiratory Association

Informatie voor publiek en patiënten