Hoe neemt u een besluit

Denkt u erover om tijdens uw leven een orgaan of een deel van een orgaan af te staan? Door een nier of een deel van uw lever te doneren, kunt u het leven van een patiënt redden. En ervoor zorgen dat hij of zij een beter leven krijgt. Dat is mooi en bijzonder. Maar het is nooit vanzelfsprekend. U moet het echt zelf willen en een besluit nemen waar u goed over hebt nagedacht. Ook goed om rekening mee te houden: als u een (deel) van een orgaan afstaat aan een familielid of iemand anders die u goed kent, kan dat gevolgen hebben voor jullie band.

Een ingrijpende gebeurtenis

Bij het doneren van een orgaan bij leven komt heel wat kijken. U wordt geopereerd en dat brengt altijd risico’s met zich mee. Ook hebt u tijd nodig hebt om te herstellen. U kunt een tijdje niet werken en moet bijvoorbeeld opvang regelen voor uw kinderen. En dat kost geld. Bij kosten en vergoedingen leest u welke kosten u vergoed kunt krijgen.

Zo neemt u een goed besluit

U voelt zich sterker als u weet dat u goed hebt nagedacht over uw beslissing. Dat doet u bijvoorbeeld door:

• de informatie op deze website te lezen
  • een afspraak te maken voor een informatief gesprek met een coördinator donatie bij leven in een transplantatieziekenhuis
  • de filmpjes op deze website te bekijken en de verhalen van donoren en ontvangers te lezen
  • uw plan te bespreken met mensen in uw omgeving. Zij kunnen een grote steun voor u zijn tijdens het hele traject - zowel praktisch als emotioneel
  • naar de ervaringen te vragen van een donor die het allemaal heeft meegemaakt. Uw ziekenhuis kan u hiermee helpen. Vraag het aan de coördinator donatie bij leven of de maatschappelijk werker. Maar u kunt ook in contact komen met een donor via de Stichting Nierdonoren of nieren.nl of Nederlandse Leverpatiënten Vereniging.

Uw besluit op elk moment veranderen

U kunt uw besluit om een nier of deel van uw lever af te staan op elk moment weer veranderen. Dat kan ook nog vlak voor de operatie. Tijdens de periode van voorbereiding op de operatie kunt u uw twijfels bespreken met de medisch maatschappelijk werker van het transplantatieziekenhuis.

U kunt ook altijd met al uw vragen terecht bij de contactpersoon van het team dat u behandelt. Wie uw contactpersoon is, hoort u aan het begin van uw traject. Besluit u in het proces om toch niet te doneren? Dan is het natuurlijk moeilijk om dit aan de ontvanger te vertellen. Het transplantatieziekenhuis kan u hiermee helpen.

Meer weten over nierdonatie bij leven?