Thuis praten over doneren

Uw organen en weefsels doneren? Of juist niet? Of niet alle weefsels en organen? Het is best een moeilijke beslissing. Praten met andere mensen helpt dan soms om erachter te komen hoe u erover denkt.

Thuis praten over doneren

Wel of geen orgaan- en weefseldonor worden na uw overlijden? Sommige mensen vinden het lastig om thuis te bespreken. Soms  praten we er maar liever niet over met onze vrienden en familie. Terwijl het goed is om van elkaar te weten wie wel of geen donor wil zijn. Dan kunt u met een gerust hart een besluit nemen als iemand uit de familie iets overkomt.

Hoe het gesprek beginnen?

  • Gewoon aan de keukentafel, het hoeft niet zwaar of officieel te zijn. Zo'n gesprek kan 2 minuten duren of een uur, afhankelijk hoe het gesprek loopt en of u het leuk vindt om er een echte discussie van te maken.
  • Betrek zoveel mogelijk mensen in uw familie erbij. Ook voor ouders en kinderen is het goed om over orgaan- en weefseldonatie na te denken. Iedereen kan ermee te maken krijgen.
  • Elke mening telt, of dat nu vóór of tegen orgaandonatie is. Respecteer elkaars standpunt en sta open voor het uitwisselen van argumenten. 
  • Omdat orgaandonatie gaat over de dood, is het soms lastig om precies te kunnen zeggen waarom u het wel of niet wilt. Ook als u denkt: ‘Ik wil het gewoon' of ‘Het voelt niet goed' zijn prima argumenten.

Het is niet erg als u er niet in één keer uitkomt, misschien wil iedereen er nog over nadenken, informatie opzoeken of er met vrienden over praten? U kunt altijd een tijdje later het onderwerp opnieuw aansnijden.

Informatie

Misschien blijkt tijdens zo'n gesprek pas dat u meer informatie nodig heeft over waarom orgaandonatie belangrijk is of over hoe orgaandonatie of weefseldonatie werkt. Voor kinderen in de leeftijd 10 tot 12 jaar is de informatieve digitale lesmodule ‘Donordenkers' beschikbaar. Voor oudere kinderen is er de informatieve digitale lesmodule 'Donorwise'.