Vindt u het moeilijk om een keuze te maken?

Lastig, keuzes maken. Zeker over een onderwerp als donor worden. En uitstellen kan ook niet zo lang meer. Volgend jaar juli gaat de nieuwe wet van start, en moet u kiezen. Weet u nog niet precies wat u gaat invullen in het Donorregister? We hebben eens gevraagd aan mensen wat zij belangrijk, ingewikkeld, eng of verwarrend vinden aan donor worden. Er waren veel verschillende antwoorden. Maar uiteindelijk kozen veel mensen er toch voor om donor te worden.

Tegenargumenten door misverstanden

Laten we eens beginnen met redenen waarom mensen geen donor willen worden. Een aantal mensen die we er naar vroegen gaf als reden een argument dat later een misverstand bleek. Zo hoorden we meer dan eens dat leeftijd, een ziekte of handicap of een ongezond leven voor mensen de reden waren dat ze geen donor wilden zijn: niemand had toch wat aan hun organen? Lees hier waarom deze argumenten niet kloppen.

Geloof is ook voor veel mensen een belangrijke reden om geen donor te worden, al ligt dat wel iets moeilijker. Er zijn in elk geloof verschillende stromingen waarbinnen gelovigen anders denken. Dus in elk geloof zijn er mensen die op grond van wat ze geloven vóór of tegen orgaan- en weefseldonatie zijn. Omdat ze compleet willen worden begraven, of bijvoorbeeld aandacht vragen voor de verbinding met de ziel.

Twijfels

Mensen hadden meer redenen om tegen te zijn. Of om op z’n minst te gaan twijfelen. ‘Het is een eng idee dat ze in je gaan snijden’, 'Voel je dan echt niets meer'? 'Ben je wel echt dood'? Hier leest u waarom deze twijfels niet nodig zijn.

En dan nog de (nieuwe) wet

‘Ik ben tegen verplichte registratie’, ‘Ik wil zelf bepalen wat er met mijn lichaam gebeurt’, ‘Ik wil kunnen bepalen wie mijn organen krijgt’ of ‘Ik wil zelf mensen van donatie uit kunnen sluiten’. De nieuwe maar ook oude wetgeving zorgt er voor dat organen en weefsels eerlijk verdeeld worden. Dat maakt ook dat eigen voorkeur niet is in te passen bij het toewijzen van organen.

De meeste mensen bleken toch vóór donor worden te zijn

Waarom kiezen mensen er toch nog het vaakst voor om wel donor te willen worden? Dat doen ze om iets te kunnen doen voor mensen die ziek zijn, om hen nog een tweede kans te geven. Dat is verreweg het meestgebruikte argument om donor te worden. Levens redden, kwaliteit van leven beter maken. Zeker de mensen die in hun omgeving hebben meegemaakt wat een transplantatie voor iemand betekent, hoe een donororgaan een leven kan veranderen. Ouders kunnen hun kinderen zien opgroeien, kinderen hebben weer een toekomst.

Hun verhalen kunt u hier lezen, de successen, en soms ook tegenslagen. Want daar doen we het uiteindelijk voor. Sommigen vinden het een kleine moeite om deze keuze te maken: ‘Ik heb toch niets meer aan mijn organen na mijn dood’. Het is niet voor iedereen zo eenvoudig. Maar wat zeker is is dat mensen die er voor kiezen donor te zijn, daar vaak een goed gevoel aan over houden. U doet het dus ook een beetje voor uzelf...