Top 10 meest gestelde vragen

8 juli 2020

De nieuwe donorwet is per 1 juli 2020 ingegaan. Als u straks geen keuze maakt, dan komt er bij uw naam te staan: 'geen bezwaar tegen orgaan- en weefseldonatie’. Dat betekent dat uw organen en/of weefsels na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit altijd met uw familie. Als uw familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat u echt geen donor wilde zijn, dan wordt u ook geen donor. Het is dus belangrijk dat uw partner en familie weten wat uw keuze is. En vooral dat u zelf een keuze invult.

De NTS krijgt enorm veel vragen. De meeste vragen gaan over het invullen van een keuze in het Donorregister. Hieronder beantwoorden we de ‘Top 10 – meest gestelde vragen’:

1. Ik heb mijn keuze al ingevuld: moet ik dat opnieuw doen?

Nee, u hoeft niets te doen. De keuzes over orgaan- en weefseldonatie en persoonsgegevens staan al in het Donorregister. De gegevens in het Donorregister blijven staan tot u deze zelf wijzigt. Ook nu de nieuwe donorwet is ingegaan. U hoeft uw keuze daarom niet opnieuw in te vullen.

Het is mogelijk uw keuze zelf te bekijken in het Donorregister. Dit doet u door in te loggen met DigiD. U ziet uw keuze dan direct.

2. Ik wil geen donor worden kan dat?

Ja dat kan! Als u kiest voor ‘Keuze 2’ in het Donorregister, dan geeft u aan dat u geen donor wilt worden.

Helaas is het niet mogelijk om niet geregistreerd te staan in het Donorregister. Op 1 juli is de nieuwe donorwet ingegaan die in 2016 is aangenomen door de Tweede Kamer, en in 2018 door de Eerste Kamer. Deze wet geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder die staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente. De overheid vraagt aan mensen om in het Donorregister in te vullen of zij wel of niet organen en weefsels aan een patiënt willen geven na hun overlijden.

Deze nieuwe donorwet verplicht mensen een keuze in te vullen in het Donorregister. Welke keuze dat is, maakt niet uit. De wet verplicht mensen dus niet om donor te worden, maar wel om een keuze te maken en vast te leggen. Iemand wordt geacht ‘geen bezwaar’ te hebben als deze persoon na een verzoek en herinnering geen keuze in het Donorregister heeft vastgelegd. Sinds 1 juli 2020 is het dus niet meer mogelijk om niet in het Donorregister te staan. Wanneer iemand bezwaar heeft tegen orgaandonatie moet hij of zij zich registreren met ‘Nee’

3. Het lukt mij niet via de computer een keuze te maken. Kan ik een papieren donorformulier ontvangen?

U kunt een papieren donorformulieren gratis bestellen op onze website. Of u kunt deze ophalen in de gemeente waar u woont. Of aanvragen via 0900 – 82 12 166.

4. Kan ik mijn keuze na 1 juli nog wijzigen?

U kunt uw keuze altijd en op elk moment wijzigen in het Donorregister.

5. Ik wil weten welke keuze ik heb vastgelegd. Hoe kan ik dat zien?

U kunt zelf uw keuze bekijken op de website van het Donorregister met uw DigiD. Of u kunt uw keuze opvragen bij het Donorregister. 

6. Speelt leeftijd een rol bij donatie?

Leeftijd is minder belangrijk bij orgaan- en weefseldonatie. Donatie kan vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd. Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts of het nog goed is. Huiddonatie kan pas vanaf 20 jaar. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie, maar die persoon kan dan misschien nog wel de nieren doneren.

7. Ben ik wel dood als ik donor ben?

Ja zeker. Organen en weefsels worden pas uitgenomen als artsen 100% zeker zijn dat iemand is overleden. Het vaststellen van de dood gebeurt volgens strenge regels. En gebeurt door meerdere artsen.

8. Kan iedereen donor zijn?

Nee, niet iedereen kan na overlijden organen of weefsels afstaan. Een arts bekijkt bij iemands overlijden of de organen of weefsels geschikt zijn voor donatie.

Ook als u ziek bent, soms zelfs als u kanker hebt (gehad), een bloedtransfusie kreeg of als u medicijnen gebruikt kunt u met een ja in het Donorregister staan. Een orgaan of weefsel dat is beschadigd door ziekte of medicijnen kan soms niet meer gebruikt worden voor transplantatie. Maar andere organen en weefsels zijn dan misschien nog wel geschikt.

Ook kan er in de toekomst iets veranderen. De medische wetenschap lost steeds meer problemen op. De ziekte die donatie nu niet mogelijk maakt is over een paar jaar misschien geen probleem meer voor donatie.

9. Kunnen mijn partner en familie donatie nog tegenhouden?

Nee. Familie kan uw keuze niet zomaar veranderen. De arts houdt zich bijna altijd aan uw keuze in het Donorregister. Dat is wat u zelf wilde. Alleen als er een heel goede reden is, kan een arts soms iets anders besluiten.

Als u geen keuze invult in het register, dan komt er straks ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij uw naam te staan. Niet meteen per 1 juli 2020, maar pas nadat u brieven heeft ontvangen met de vraag uw keuze in het Donorregister in te vullen. Reageert u niet op een van de brieven, dan komt er geen bezwaar bij uw naam te staan. Dit betekent dat uw organen na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met uw familie. Als uw familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat u echt geen donor wilde worden, dan wordt u ook geen donor. Het is dus belangrijk dat uw partner en familie weten wat uw keuze is. En dat u uw keuze invult.

10. Waarom zou ik donor worden?

Als u organen doneert na de dood, helpt u mensen die heel ziek zijn. Zij kunnen blijven leven met een gedoneerd orgaan, zoals een nier, longen of een lever. Ook weefsels zijn belangrijk. Mensen met oogproblemen kunnen soms weer zien dankzij oogweefsel van een donor.

In Nederland wachten meer dan 1.000 mensen op een orgaan. Ongeveer 150 mensen per jaar overlijden terwijl ze wachten op een orgaan. Gemiddeld doneert een overleden donor 3 organen. Zo redden die orgaandonoren de levens van ongeveer 800 mensen per jaar. Het lijkt alsof daarmee iedereen op de wachtlijst is geholpen. Dat is niet zo. Er komen steeds weer mensen bij op de wachtlijst.

Staat uw vraag er niet bij?

Kijk dan op onze website. Daar hebben we alle belangrijke vragen en antwoorden over orgaan- en weefseldonatie en de nieuwe wet op een rijtje gezet. Of stuur uw vraag naar vragen@transplantatiestichting.nl.