In Nederland ontvangen jaarlijks 30 à 40 patiënten een pancreas van een donor. Door strengere eisen aan pancreasdonoren ligt dit aantal veel lager dan bij nier- en levertransplantaties. Alvleesklieren komen voor transplantatie in aanmerking wanneer de potentiële donor maximaal 50 of 60 jaar is. De leeftijd van 60 jaar geldt wanneer de bloedcirculatie nog in stand is (DBD-donoren). Wanneer er al een hartstilstand is opgetreden, geldt een leeftijdsgrens van 50 jaar (DCD-donoren). ‘De eisen zijn strenger dan bij andere organen omdat de pancreas een kwetsbaar orgaan is’, legt Mensink uit. ‘Bij uitname is er meer kans op schade, en die kans neemt toe met de leeftijd van de donor. Bij ouderen is het orgaan namelijk meestal wat meer verkleefd met het omliggende weefsel.’
Wachtlijst
Donoralvleesklieren zijn vooral bestemd voor patiënten met type 1 diabetes in combinatie met eindstadium nierfalen. Zij komen in aanmerking voor een gecombineerde nier-pancreastransplantatie, maar overlijden soms al terwijl ze hiervoor op de wachtlijst staan. Onderzoek toont aan dat de overlevingstijd vanaf registratie op de wachtlijst 4,2 jaar is, terwijl patiënten die de transplantatie daadwerkelijk krijgen nog gemiddeld 14,5 jaar leven. ‘Transplantatie kan hun leven dus met gemiddeld tien jaar verlengen’, aldus Mensink.
Uit zijn literatuuronderzoek bleek dat alvleesklieren van geselecteerde donoren met een BMI tussen 30 en 35 geen verhoogd risico geven. ‘We wijzen nu donoralvleesklieren van mensen met een BMI boven de 30 af, maar dat lijkt dus iets te streng’, merkte hij op. Deze bevinding bracht de onderzoeker op het idee om ook de effecten van leeftijdscriteria nader onder de loep te nemen.
