Gerben van den Bosch

Gerben van den Bosch werkt sinds 2009 als medisch maatschappelijk werker bij de afdeling nierziekten van het Radboudumc. Daar begeleidt hij levende nierdonoren en nierpatiënten bij nierfalen, dialyse en transplantatie. Ook is Van den Bosch bestuurslid van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie (VMWN) waar hij lid is van de werkgroep transplantatie en donatie.
Daarnaast is hij docent bij de dialyseopleiding van de Radboud Health Academy en als gastspreker en workshopleider betrokken bij themadagen van de Nierpatienten Vereniging Nederland.

Problemen na transplantatie - het belang van goede steun

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

In het Radboudumc maakt het maatschappelijk werk kennis met alle getransplanteerden na hun transplantatie. Dat zijn doorgaans hele vrolijke gesprekken omdat getransplanteerden blij zijn met de operatie en de kans op een nieuw leven. Na ontslag zien we eigenlijk alleen nog die getransplanteerden die problemen ervaren in hun dagelijkse leven. In deze contacten merk ik hoe belangrijk goede steun van naasten is bij deze problemen.

Een band krijgen met een onbekende

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

‘Na 2 jaar dialyse en het één na het andere familielid dat afviel als donor, deed ik een oproep op Facebook voor een donor. Gelukkig kreeg ik veel reacties waardoor ik nu een niertransplantatie kan krijgen’. Deze jonge man op mijn spreekuur was blij dat hij na de transplantatie kon stoppen met dialyseren. De vreugde overheerste. Vol enthousiasme keek hij naar een betere toekomst en hij was zijn onbekende Facebookdonor enorm dankbaar.

Innerlijke emotiestrijd bij de ontvanger

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

Een levende donornier krijgen van een naaste brengt voor de ontvanger vooral veel positieve gevoelens met zich mee. Dankbaarheid is dan een terugkerend thema. Dankbaar voor het aanbod, dankbaar voor een nieuwe kans en dankbaar voor een andere kwaliteit van leven. Blijdschap is daarbij het overheersende gevoel, bij de ontvanger en bij de levende donor.

Hoe lang gaat een donornier mee: het gevaar van gemiddelden

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

Een paar weken terug sprak ik op de verpleegafdeling nierziekten in het Radboudumc een jonge vrouw met een donornier. Haar nierfunctie was hard achteruit gegaan. Na haar opname werd ontdekt dat zij haar donornier door chronische afstoting zou gaan verliezen. Juist voor haar was dit moeilijk omdat zij nog maar 2 jaar geleden deze nier van haar vader had ontvangen. Van de transplantatie had ze hele andere verwachtingen gehad.