‘Ik heb het protocol Kind als donor nu twee keer gebruikt rondom een mogelijke donatie bij een kind. Het is in zo’n acute situatie fijn dat je even snel kunt nalezen hoe het ook alweer zat. Bij kinderen van 12 jaar en ouder moet je bijvoorbeeld altijd het Donorregister raadplegen, omdat een kind van die leeftijd er al in kan staan. Ook rondom hersendood zijn er zaken waar je bij heel jonge kinderen goed op moet letten. Zo moet je bij kinderen in de eerste levensweek nog 48 uur wachten nadat hersendood is vastgesteld, bij kinderen tot twee maanden is dat 24 uur en bij kinderen tot 12 maanden 12 uur. In het protocol staat dat allemaal keurig uitgeschreven.
Er zit natuurlijk altijd een zekere mate van tijdsdruk achter donatieprocedures. Als de NTS ons belt, omdat een arts wil overleggen over een kinddonor, kun je het protocol even doorlezen, zodat je weer up-to-date bent. Orgaandonatie bij kinderen komt niet veel voor en geeft soms onzekerheid en veel vragen bij de kinder-IC-arts. Er is dan vaak een grote behoefte aan informatie vanuit de orgaandonatiecoördinatoren.
Orgaandonatie bij hersendood heeft altijd de voorkeur, maar soms willen ouders heel graag bij het stoppen van het hart van hun kind aanwezig zijn. Dat kan dan. Dan wordt het geen DBD (Donation after Brain Death, red.)-, maar een DCD (Donation after Circulation Death, red.)-donatieprocedure. De ouders wordt van tevoren goed uitgelegd dat zij na het stoppen van het hart nog vijf minuten hebben om afscheid te nemen, waarna we wel snel richting de operatiekamer moeten om de
kwaliteit van de organen zoveel mogelijk te behouden. Ook
dit staat in het protocol beschreven. Donatieprocedures zijn
altijd emotioneel, maar als het om een kind gaat is de lading
nog groter. Je bereidt je daar wel op voor als je erheen gaat.
Vaak voel je wel een brok in je keel of worden je ogen nat,
maar je kunt natuurlijk niet uitgebreid meehuilen. Je moet
echt een knop om kunnen zetten en je eigen emoties onder
controle houden. Dat kost veel energie. Maar een goed
afgeronde procedure met, naar omstandigheden, tevreden
ouders geeft juist ook weer energie.’