Ga naar de inhoud

Columns

Alles is perspectief

Djuna MaesDjuna Maes, wacht op donorlongen

Waar ik destijds schreef dat ik het ziek-zijn was verleerd, zijn de overlevingsvaardigheden intussen in volle omvang terug: Ik schaafde beetje bij beetje alle niet-noodzakelijkheden af, tot er alleen de meest essentiële zaken overbleven. 

De tegenstrijdigheid van gecomprimeerde tijd

Djuna MaesDjuna Maes, wacht op donorlongen

Na de laatste anti-afstotingsbehandeling, gevolgd door de spoedscreening voor plaatsing op de wachtlijst, wilde ik naar huis. Ik vroeg de transplantatiedokters of dat zou mogen. Er wachtte geen behandeling op me en we zouden slechts tijd moeten overbruggen tot de transplantatie. Hoewel er geen harde bezwaren waren, stelde de dokter zich wel de vraag hoe ik dat zou gaan aanpakken, gezien mijn huidige conditie en ernstige benauwdheid.

Moed en Mazzel

Djuna MaesDjuna Maes, wacht op donorlongen

Het inslaan van dit nieuwe transplantatiehoofdstuk betekent een nieuw tijdperk: de terugkeer van praktische hulpmiddelen zoals rolstoel, bijvoeding en zuurstof thuis, maar ook van mentale uitdagingen, zoals daar zijn: het voeren van slechtnieuwsgesprekken en het nemen van levensbeslissingen. 

Alles opnieuw

Djuna MaesDjuna Maes, wacht op donorlongen

Dat plaatste mij in een positie waarin ik de afgelopen tijd alle stapsgewijs en stelselmatig verworven vrijheden heb moeten teruggeven: geen lucht meer om naar de stad te fietsen, geen lucht om te werken en eigenlijk blijkt spreken soms al teveel luchtverspilling. Mijn levensverwachting werd plots niet langer uitgedrukt in jaren, maar maanden of met pech, weken. 

De mens is geen middel

Eline Bunnik, medisch ethica

Voor het radioprogramma 'BNR Beter' was ik laatst in de studio met Michiel Erasmus, chirurg bij het UMC Groningen. We spraken daar over nieuwe perfusiesystemen voor gedoneerde harten. Een perfusiesysteem geeft het hart zuurstof nadat het is uitgenomen, zodat het orgaan goed blijft tijdens transport. 

Problemen na transplantatie - het belang van goede steun

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

In het Radboudumc maakt het maatschappelijk werk kennis met alle getransplanteerden na hun transplantatie. Dat zijn doorgaans hele vrolijke gesprekken omdat getransplanteerden blij zijn met de operatie en de kans op een nieuw leven. Na ontslag zien we eigenlijk alleen nog die getransplanteerden die problemen ervaren in hun dagelijkse leven. In deze contacten merk ik hoe belangrijk goede steun van naasten is bij deze problemen.

Orgaandonatie in de Eerste Kamer

Govert den HartoghGovert den Hartogh, Emeritus hoogleraar ethiek

- Dat tweede debat over de donatiewet van Pia Dijkstra heeft mij aan het denken gezet over het Nederlandse erfrecht. Dat zit ongeveer zo in elkaar: als jij overlijdt en je hebt geen testament gemaakt, krijgen je echtgenoot of je geregistreerde partner al  je bezittingen, maar je kinderen krijgen elk aanspraak op een gelijk deel dat ze na het overlijden van je partner op kunnen halen. Ik ben tegen die regeling.   - O ja? Vertel op.  

Blijven bewegen

Djuna MaesDjuna Maes, wacht op donorlongen

Als klein kind mocht ik graag een potje vechten.  Sterker nog, het was als kleuter één van mijn lievelingsdingen om te doen met mijn vader. Evenals ‘de trap naar zolder beklimmen op zoek naar avonturen’, was een krachtmeting met hem één van mijn favoriete bezigheden.   Ik vroeg hem dan of hij wilde vechten, waarop hij altijd ‘ja’ zei en vervolgens vroeg: ‘Ben je er klaar voor?’. 

Zelfrijdende auto’s

Gert van DijkGert van Dijk, Medisch ethicus

Hoe lang het nog zal duren is onduidelijk, maar dat ze er aan komen is zeker: autonome voertuigen. Dat gaat grote gevolgen hebben. Mogelijk zullen autonome drones het vervoer van organen tussen ziekenhuizen kunnen vergemakkelijken. Taxi- en vrachtwagenchauffeurs moeten op zoek naar ander werk, het autobezit zal sterk afnemen en daarmee waarschijnlijk ook de verzekeringspremies.

Pagina's