registreer je direct donorregister.nl

Columns

Beter

Djuna MaesDjuna Maes, ontvanger van donorlongen

Voor de transplantatie droomde ik van een vol leven, een leven dat niet draaide om ziekenhuizen, antibiotica-giften en het bestellen van dozen vol pillen en zuurstofslangen bij de apotheek. Ik droomde tegelijk ook van een saai, gestructureerd leven dat van burgerlijkheid aan elkaar hing en waarin het avontuur werd gevonden in stressvolle werkdeadlines en uitdagende projecten.

In herinnering, Jon van Rood

Bernadette HaaseBernadette Haase, directeur NTS

Als er iemand is die veel betekend heeft voor de transplantatiegeneeskunde, dan is het professor Jon van Rood wel. Helaas is hij op 21 juli, op 91-jarige leeftijd, overleden.

Hoe dan?

Gert van DijkGert van Dijk, Medisch ethicus

Tijdens colleges kom ik met studenten regelmatig te spreken over de ethische aspecten van orgaandonatie. Ik vraag hen dan vaak om, bij wijze van gedachte-experiment, creatieve oplossingen voor het tekort aan organen aan te dragen. Ze hoeven van mij in eerste instantie geen rekening te houden met de vraag of die oplossing ook moreel acceptabel is. Zo worden ze gestimuleerd om ‘out of the box’ te denken.

Innerlijke emotiestrijd bij de ontvanger

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

Een levende donornier krijgen van een naaste brengt voor de ontvanger vooral veel positieve gevoelens met zich mee. Dankbaarheid is dan een terugkerend thema. Dankbaar voor het aanbod, dankbaar voor een nieuwe kans en dankbaar voor een andere kwaliteit van leven. Blijdschap is daarbij het overheersende gevoel, bij de ontvanger en bij de levende donor.

Hoe individueel is de keuze om donor te worden?

Eline Schiks, ethica en beleidsmedewerker NTSEline Schiks, ethicus en beleidsmedewerker

Als je iedere dag met de trein naar je werk reist vang je onbedoeld weleens een gesprek op. Stel nou dat je het volgende gesprek hoort, tussen moeder en dochter:

Werken bij de NTS, hoe is dat?

Janine van TrierumJanine van Trierum, senior communicatieadviseur

Zeventien miljoen bondscoaches telt Nederland. Tenminste, dat hoor je vaak zeggen als er een belangrijke voetbalwedstijd nadert. Ik kan je vertellen dat er ook even zoveel Nederlanders zijn die verstand zeggen te hebben van communicatie. En van orgaandonatie.

De NTS is 20 jaar – en blijft nog wel 20 jaar nodig

Gert van DijkGert van Dijk, Medisch ethicus

In 2017 bestaat de NTS 20 jaar. Een moment om even bij stil te staan, want mede dankzij de NTS is er in Nederland een goed georganiseerd systeem van orgaandonatie, dat op transparante en rechtvaardige wijze mensen helpt bij een transplantatie. Mede door het werk van de NTS bestaat er in Nederland dan ook groot vertrouwen in het systeem van orgaandonatie.

20 jaar verbinden voor leven: van woord naar daad

Bernadette HaaseBernadette Haase, directeur NTS

20 jaar NTS. Daar wil ik toch even bij stilstaan. Laten we terugkeren naar 1997. Na ruim 25 jaar discussie was de Wet op de Orgaandonatie eindelijk aangenomen. Het was een spannende tijd waarin het Orgaancentrum werd opgericht om invulling te geven aan de nieuwe wet en ik leiding mocht gaan geven aan de kersverse Nederlandse Transplantatie Stichting.

Hoe lang gaat een donornier mee: het gevaar van gemiddelden

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

Een paar weken terug sprak ik op de verpleegafdeling nierziekten in het Radboudumc een jonge vrouw met een donornier. Haar nierfunctie was hard achteruit gegaan. Na haar opname werd ontdekt dat zij haar donornier door chronische afstoting zou gaan verliezen. Juist voor haar was dit moeilijk omdat zij nog maar 2 jaar geleden deze nier van haar vader had ontvangen. Van de transplantatie had ze hele andere verwachtingen gehad.

Vertrouwensvolle verantwoordelijkheid

Djuna MaesDjuna Maes, ontvanger van donorlongen

15 jaar was ik, toen ik er achter kwam dat ik op de helft van mijn leven was.  Het was mijn huisarts die mij, alvast vooruitlopend op mijn mogelijk naderende - en overigens nooit echt ontstane - pubergevoelens van therapie-ontrouw en kont-tegen-de-krib-momenten, de ernst van mijn realiteit wilde laten inzien.