Columns

De nieuwe donorwet – een droevige geschiedenis

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

Daarnaast word ik vrolijk van de gedrevenheid van Pia Dijkstra, een politica die door persoonlijke betrokkenheid toch na zoveel jaar dit voor elkaar heeft gekregen. Op 8 december hoorde ik haar spreken op een symposium en kreeg ik een positief beeld van de politiek. Ik zag iemand die vanuit overtuiging streed voor een goed doel. Zij had zich vastgebeten in dit dossier en wilde pas loslaten op het moment dat het zou lukken. Een mooie eigenschap.

Orgaandonatie in de Eerste Kamer

Govert den HartoghGovert den Hartogh, Emeritus hoogleraar ethiek

- Dat tweede debat over de donatiewet van Pia Dijkstra heeft mij aan het denken gezet over het Nederlandse erfrecht. Dat zit ongeveer zo in elkaar: als jij overlijdt en je hebt geen testament gemaakt, krijgen je echtgenoot of je geregistreerde partner al  je bezittingen, maar je kinderen krijgen elk aanspraak op een gelijk deel dat ze na het overlijden van je partner op kunnen halen. Ik ben tegen die regeling.   - O ja? Vertel op.

Blijven bewegen

Djuna MaesDjuna Maes, ontvanger van donorlongen

Als klein kind mocht ik graag een potje vechten.  Sterker nog, het was als kleuter één van mijn lievelingsdingen om te doen met mijn vader. Evenals ‘de trap naar zolder beklimmen op zoek naar avonturen’, was een krachtmeting met hem één van mijn favoriete bezigheden.   Ik vroeg hem dan of hij wilde vechten, waarop hij altijd ‘ja’ zei en vervolgens vroeg: ‘Ben je er klaar voor?’.

Zelfrijdende auto’s

Gert van DijkGert van Dijk, Medisch ethicus

Hoe lang het nog zal duren is onduidelijk, maar dat ze er aan komen is zeker: autonome voertuigen. Dat gaat grote gevolgen hebben. Mogelijk zullen autonome drones het vervoer van organen tussen ziekenhuizen kunnen vergemakkelijken. Taxi- en vrachtwagenchauffeurs moeten op zoek naar ander werk, het autobezit zal sterk afnemen en daarmee waarschijnlijk ook de verzekeringspremies.

Weemoed op de verjaardag van mijn longen

Djuna MaesDjuna Maes, ontvanger van donorlongen

Weemoed. Dat is wat ik voel op de verjaardag van mijn eerste donorlongen. 8 jaar geleden alweer nu dat een dappere donorheld mij leven schonk en 7 jaar alweer dat ik ze niet meer heb.

Discriminatie en donatie

Govert den HartoghGovert den Hartogh, Emeritus hoogleraar ethiek

Mijn favoriete boek over de ethiek van orgaandonatie is dat van de Nieuw-Zeelandse ethicus Martin Wilkinson. Niet omdat ik het altijd met hem eens ben, integendeel. Maar omdat hij zijn standpunten altijd scherp en precies beargumenteert en je daardoor dwingt er beter over na te denken waarom je het níet met hem eens bent. Dat is het filosofische vakwerk waar ik van houd.

Een band krijgen met een onbekende

Gerben van den Bosch, maatschappelijk werker

‘Na 2 jaar dialyse en het één na het andere familielid dat afviel als donor, deed ik een oproep op Facebook voor een donor. Gelukkig kreeg ik veel reacties waardoor ik nu een niertransplantatie kan krijgen’. Deze jonge man op mijn spreekuur was blij dat hij na de transplantatie kon stoppen met dialyseren. De vreugde overheerste. Vol enthousiasme keek hij naar een betere toekomst en hij was zijn onbekende Facebookdonor enorm dankbaar.

Beter

Djuna MaesDjuna Maes, ontvanger van donorlongen

Voor de transplantatie droomde ik van een vol leven, een leven dat niet draaide om ziekenhuizen, antibiotica-giften en het bestellen van dozen vol pillen en zuurstofslangen bij de apotheek. Ik droomde tegelijk ook van een saai, gestructureerd leven dat van burgerlijkheid aan elkaar hing en waarin het avontuur werd gevonden in stressvolle werkdeadlines en uitdagende projecten.

In herinnering, Jon van Rood

Bernadette HaaseBernadette Haase, directeur NTS

Als er iemand is die veel betekend heeft voor de transplantatiegeneeskunde, dan is het professor Jon van Rood wel. Helaas is hij op 21 juli, op 91-jarige leeftijd, overleden.