Ga naar de inhoud

registreer je direct donorregister.nl

Interviews

Lianne Koelen-Bats, ontvanger van donorlongen

‘Ik moest ineens vooruitkijken’

Lianne Bats thuis op de bank

Een knus huis, een lieve man, gezellige knuffelhondjes, en vooral lucht in haar longen. Lianne Koelen-Bats (28) uit Ruurlo had nooit gedacht dat ze anno 2017 een relatief normaal leven zou leiden. Ze vertelt haar levensverhaal, dat getuigt van een grote vechtlust.

Hanny Morsink-Kamp, nabestaande van een donor

‘Onze trots wordt alleen maar sterker’

Hanny Morsink-Kamp

In het najaar van 2013 zou de 61-jarige Johan Morsink aan zijn hoofd worden geopereerd. Maar het leven hield zich niet aan de planning. Hoe binnen één nacht alles veranderde, vertelt zijn vrouw Hanny Morsink-Kamp uit Diepenheim.

Dorien Sibbel, ontvanger van donorbot

'Ik zag het niet als een transplantatie'

Dorien Sibbel

Bij Dorien Sibbel (55) werd een tumor weggehaald uit het bot van haar bovenarm. De holte die daardoor ontstond is gevuld met donorbot. 

Ruben de Gram, chauffeur

‘Transport bij orgaandonatie kan snel en secuur’

Ruben de Gram is chauffeur bij orgaandonatie en transplantatie

Als orgaan- en transplantatiechauffeur is Ruben de Gram een belangrijke schakel in de procedure van orgaandonatie. En vaak in meerdere procedures tegelijk. Wat doet hij precies? En waarom zijn de strepen op zijn bus zo belangrijk?

Sijbrand Hofker, chirurg

‘Ik sta soms met een brok in mijn keel te opereren’

Chirurg Sijbrand Hofker is nauw betrokken bij orgaandonatie. Hij is medisch hoofd transplantatie en orgaandonatie bij het UMC Groningen en voert regelmatig donoroperaties uit. Respect voor de donor en zijn of haar nabestaanden staat bij hem voorop. 

Hans Evers, geestelijk verzorger op de IC

‘Nabestaanden willen in het hoofd van hun dierbare kruipen’

Hans Evers, geestelijk verzorger op de intensive care van het LUMC

Op de afdeling intensive care (IC) komen grote levensvragen ineens in een ander daglicht te staan. Hans Evers, geestelijk verzorger op de IC, ondersteunt mensen daarbij, bijvoorbeeld als ze afscheid moeten nemen van een dierbare.

Daniël en Jeroen den Outer, nabestaanden

‘We wilden ma's laatste wens respecteren dus voor ons was het simpel’

Daniël en Jeroen den Outer

Toen Daniël en Jeroen den Outer in het ziekenhuis een familiekamer toegewezen kregen, wisten ze dat het goed mis was met hun moeder Marja. Kort daarna bleek dat ze een hersenbloeding had gehad en niet meer zou herstellen. Ze doneerde organen en weefsels. Daar zijn de broers erg blij mee.

Marilu doneerde een nier aan haar moeder Mavis

‘Met mijn nier kon ik mijn moeder wél helpen’

Mavis en Marilu Sno bij Marilu thuis

Jarenlang leefde Mavis Sno (61) uit Rotterdam met nierproblemen. Toen dat niet meer ging, wilde haar dochter Marilu (33) uit Ridderkerk een nier doneren. Dat lukte in het voorjaar van 2016 met cross-over: een ruilsysteem met een ander duo van een donor en een ontvanger.

Ben Gijsbers, maatschappelijk werker donatie bij leven

‘Bij nierdonatie kunnen onuitgesproken gevoelens spelen’

Een nier doneer je natuurlijk om iemand te helpen. Maar soms schuilen er bij de donor diep van binnen verwachtingen of tegenstrijdige gevoelens. Die kunnen na de donatie opspelen. Om dat te voorkomen, voert een maatschappelijk werker eerst een gesprek met de donor.

Oguz doneerde zijn nier aan Sahin

‘Als er niks tegenover staat, mag het, zei de imam’

Oguz Erel en zijn zwager Sahin Memis hebben sinds 2001 samen een elektronicazaak in Den Haag. Sahin kreeg een nieraandoening. Toen die heel ernstig werd, doneerde Oguz een nier. Ze vertellen hoe ze dat hebben beleefd.

Pagina's