Ga naar de inhoud

Interviews

Vandana Doekhie

Doneren betekent levens redden

Vandana Doekhie

Vandana Doekhie (33) kreeg op haar zeventiende een nieuwe lever. Nu gaat ze zonder veel medicatie door het leven met net zoveel energie als ieder ander. ‘Dat heb ik allemaal te danken aan mijn donor. Anders zat ik hier nu niet.’ 

Veronique Graas, op de wachtlijst voor donorlongen

‘Wachten op donorlongen duurt lang’

Veronique van Graas

Al zeven jaar wacht Veronique van Graas op donorlongen. Omdat haar toestand stabiel is, krijgen urgentere gevallen voorrang. Daar heeft ze mee leren leven. Dat ze met haar beperkte longfunctie zo veel doet, vinden de artsen een waar wonder. Maar nieuwe longen zouden toch heel welkom zijn.

Annemieke, doneerde bij leven een stukje lever

‘Het was me alles waard’ 

Annemieke Goldberg doneerde een deel van haar lever aan haar dochter Abigail

Abigail Goldberg is een levendig, gezond meisje van 7 en zit in groep 4. Dat klinkt heel gewoon, maar daar gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. Als baby had ze een levertransplantatie nodig. Haar moeder Annemieke zei meteen: ze krijgt een stuk van mijn lever. Zo gebeurde het.

Wim Abbink, stond op de wachtlijst voor een donorhart

‘Mijn vrouw was er veel meer mee bezig dan ik’

Wim Abbink ontvanger

‘Ik heb een erfelijke hartafwijking en was er op een gegeven moment zo slecht aan toe, dat ik volgens de arts nog maar tien dagen te leven had, als er niets zou gebeuren. Een harttransplantatie was de enige oplossing. Tot er een hart beschikbaar zou komen kreeg ik een steunhart.'

Inge Haar, stond op de wachtlijst voor longen

'Bij elk telefoontje gingen alle alarmbellen af’

Inge Haar, ontvanger

‘Ik heb familiaire longfibrose. Toen dat bekend werd, was mijn longweefsel al voor 70 procent verlittekend. Daardoor was ik heel benauwd en moe. Om op de wachtlijst voor donorlongen te komen moest ik eerst afvallen. Daarna heb ik 2 weken in het ziekenhuis gelegen voor een screening.

Jacinta Maas

'Donatie is een gift'

Jacintha Maas

Op de intensive care (ic) in het LUMC in Leiden voert Jacinta Maas regelmatig donatieprocedures uit. Ook is ze vraagbaak voor artsen rond donatie en onderwijst ze fellows, assistenten in opleiding en ic-verpleegkundigen. Nog een belangrijke taak: procedures evalueren.

Marten Engelse

‘We werken hard aan de reparatie van donornieren’

Nieren bevatten cellen die toezien op het herstel van schade aan deze organen. Zijn zulke cellen ook in te zetten om de kwaliteit van donornieren op te schroeven? Leidse onderzoekers werken er hard aan om die droom werkelijkheid te laten worden.

Ian Alwayn

‘Niet concurreren maar elkaar versterken’

Prof. dr. Ian Alwayn is sinds april 2017 hoofd van de afdeling Transplantatiechirurgie in het LUMC en sinds februari 2018 hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder Transplantatiechirurgie. Hij heeft een dankbaar vak, vindt hij. ‘Met een nieuwe lever red je iemands leven.’

Pagina's