Ga naar de inhoud

Interviews

Caroline Ligtenberg is senior donatieprofessional

‘Weefsels doneren kan bijna iedereen’

Hoe wordt er gecheckt of iemand donor kan zijn? En hoe wordt het doneren van weefsels geregeld? Caroline Ligtenberg is hier dagelijks mee bezig bij het Orgaancentrum. Dat is een grote kamer waar de telefoon vaak roodgloeiend staat, maar waar het soms ook heel lang stil is.

Ingrid Dubbeldam-van Schalen, doneerde een nier aan een onbekende

‘Ik weet 100% zeker dat ik iemand geholpen heb’

Anoniem doneren, waarom zou je dat doen? Ingrid Dubbeldam-Van Schalen (46) uit Lierop heeft er verschillende redenen voor. Na een geslaagde donatie vertelt ze graag wat haar ertoe aanzette om een nier aan een onbekende te geven.

Willij Zuidema

Hoe nierdonatie bij leven een vlucht nam

Willij Zuidema

Een nier doneren bij leven? Die mogelijkheid is tegenwoordig bij bijna iedereen bekend. Stafadviseur niertransplantatie Willij Zuidema (Erasmus MC) speelde vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het programma voor nierdonatie bij leven.

Pien van der Hoff-Visser

‘Ik zou het zo weer doen’

Pien van der Hoff-Visser (58) runt een druk huishouden op een woonboerderij met acht gezinshuiskinderen en zeven eigen kinderen als ze in 2009 belangeloos haar nier doneert aan een onbekende. Geen vooroordeel of doemdenker kan haar hiervan weerhouden.

Jan en Petra van PuttenGastspreker

‘Voor de klas staan voelt als thuiskomen’

Jan van Putten (45) uit Harderwijk heeft taaislijmziekte. Daar kon hij in zijn jeugd redelijk mee leven, maar toen hij net een jaar in het onderwijs werkte, haalde de ziekte hem in. Drie jaar geleden kreeg hij donorlongen. Nu staat hij weer voor de klas, maar met andere stof dan wiskundesommen.

Rosarijn de Warrimont, ontvanger donorlever

‘Ik ben zo blij dat ik mijn kleinkinderen kan meemaken’

Rosarijn de Warimont ontvanger van een donorlever

Doorlopend moe, het gevoel van een zak beton op je schouders. Dat is wat Rosarijn de Warrimont (65) uit Eindhoven jarenlang had. Ze moest steeds meer tijd op de bank doorbrengen, totdat ze in 2014 een donorlever kreeg. ‘Dat ik zo weinig kon, kan ik me nu amper meer voorstellen.’

Annemiek ten Berge, nabestaande

‘Wat ben ik blij dat ik toch toestemming heb gegeven’

Een fanatieke sporter, vader van een jonge dochter en met bijna 50 jaar in de bloei van zijn leven. Dat was Luc. Eind 2017 werd een epileptische aanval hem fataal. Zijn vrouw Annemiek wilde eerst niets weten van orgaandonatie.

Marlies Reinders, internist-nefroloog Leids Universitair Medisch Centrum

Celtherapie om de afweer te onderdrukken na transplantatie

Marlies_

Internist-nefroloog prof. dr. Marlies Reinders (Leids Universitair Medisch Centrum) streeft naar een betere langetermijnoverleving na niertransplantatie. Ze onderzoekt een mogelijk alternatief voor medicijnen die de afweer onderdrukken: celtherapie.

Ronald Scheven wacht op een donorhart

‘De huiskamer ken ik nou wel’

Ronald Scheven wacht al 2,5 jaar op een donorhart

Al 2,5 jaar wacht Ronald Scheven uit Valthermond op een donorhart. Gezien de gemiddelde wachttijd moet hij nog een jaar geduld hebben.

Pagina's