Ga naar de inhoud

Interviews

Jacinta Maas

'Donatie is een gift'

Jacintha Maas

Op de intensive care (ic) in het LUMC in Leiden voert Jacinta Maas regelmatig donatieprocedures uit. Ook is ze vraagbaak voor artsen rond donatie en onderwijst ze fellows, assistenten in opleiding en ic-verpleegkundigen. Nog een belangrijke taak: procedures evalueren.

Marten Engelse

‘We werken hard aan de reparatie van donornieren’

Nieren bevatten cellen die toezien op het herstel van schade aan deze organen. Zijn zulke cellen ook in te zetten om de kwaliteit van donornieren op te schroeven? Leidse onderzoekers werken er hard aan om die droom werkelijkheid te laten worden.

Ian Alwayn

‘Niet concurreren maar elkaar versterken’

Prof. dr. Ian Alwayn is sinds april 2017 hoofd van de afdeling Transplantatiechirurgie in het LUMC en sinds februari 2018 hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder Transplantatiechirurgie. Hij heeft een dankbaar vak, vindt hij. ‘Met een nieuwe lever red je iemands leven.’

Marlous en Michiel van Megen

‘Doodgaan is normaal, en doneren ook’

Marlous en Michiel van Megen

Op een zomerdag in 2017 krijgen Michiel en Marlous van Megen telefoon: hun moeder Riny is aangereden tijdens een fietstocht en ligt met hersenletsel in het ziekenhuis. Het blijkt onherstelbaar.

Ria Kramer

‘Dit is waar de donor voor staat: dat je lééft’

ria_kramer_ontvanger

Een puber van 16, zijn oudere broer én zijn moeder kregen kort na elkaar dezelfde ernstige hartziekte. Ook zouden ze alle drie een transplantatie nodig hebben. Het overkwam de familie Kramer uit Schiedam.

Babette Ketelaar-van DaalGastspreker

‘De donor is een reddende engel die ik bij me draag’

babette_ketelaar-vandaal_ontvanger

Babette Ketelaar (41) uit Aalsmeer maakt weer bommetjes in het zwembad. Ze loopt en fietst, onderneemt van alles met haar jonge kinderen en bruist van de energie. Ruim een jaar geleden was ze vanwege een longziekte nog een schim van zichzelf. Afgelopen zomer kreeg ze donorlongen.

Madelon Smit, nabestaande van een donor

‘Mijn moeder zei dat ze er prachtig bij lag’

madelon_smit_nabestaande

En dan ineens is je zus dood. Je maatje en beste vriendin heeft een fataal ongeluk gehad. Wat dat voor gevolgen heeft, weet Madelon Smit (28) uit Nieuwe Niedorp maar al te goed. Het overlijden van haar zus Manouk in 2011 hakte er stevig in: drie jaar lang was ze in diepe rouw.

Hanny Morsink-Kamp, nabestaande van een donor

‘Onze trots wordt alleen maar sterker’

Hanny Morsink-Kamp

In het najaar van 2013 zou de 61-jarige Johan Morsink aan zijn hoofd worden geopereerd. Maar het leven hield zich niet aan de planning. Hoe binnen één nacht alles veranderde, vertelt zijn vrouw Hanny Morsink-Kamp uit Diepenheim.

Pagina's