Rosarijn de Warrimont, ontvanger donorlever

‘Ik ben zo blij dat ik mijn kleinkinderen kan meemaken’

Rosarijn de Warimont ontvanger van een donorlever

Doorlopend moe, het gevoel van een zak beton op je schouders. Dat is wat Rosarijn de Warrimont (65) uit Eindhoven jarenlang had. Ze moest steeds meer tijd op de bank doorbrengen, totdat ze in 2014 een donorlever kreeg. ‘Dat ik zo weinig kon, kan ik me nu amper meer voorstellen.’

Annemiek ten Berge, nabestaande

‘Wat ben ik blij dat ik toch toestemming heb gegeven’

Een fanatieke sporter, vader van een jonge dochter en met bijna 50 jaar in de bloei van zijn leven. Dat was Luc. Eind 2017 werd een epileptische aanval hem fataal. Zijn vrouw Annemiek wilde eerst niets weten van orgaandonatie.

Marlies Reinders, internist-nefroloog Leids Universitair Medisch Centrum

Celtherapie om de afweer te onderdrukken na transplantatie

Marlies_

Internist-nefroloog prof. dr. Marlies Reinders (Leids Universitair Medisch Centrum) streeft naar een betere langetermijnoverleving na niertransplantatie. Ze onderzoekt een mogelijk alternatief voor medicijnen die de afweer onderdrukken: celtherapie.

Ronald Scheven wacht op een donorhart

‘De huiskamer ken ik nou wel’

Ronald Scheven wacht al 2,5 jaar op een donorhart

Al 2,5 jaar wacht Ronald Scheven uit Valthermond op een donorhart. Gezien de gemiddelde wachttijd moet hij nog een jaar geduld hebben.

Aad Wepster ontvanger donorhuid

‘Ik doe gewoon alles wat ik wil’

aad_wepster_ontvanger_donorhuid

Door een ongeluk op zesjarige leeftijd verbrandde 40 procent van zijn huidoppervlakte derdegraads. De artsen twijfelden of hij het zou halen. Mede dankzij donorhuid als biologisch verband kan Aad Wepster (45) het navertellen.

Nicky Janse kreeg 13 jaar geleden een donorhartGastspreker

‘Ik wil laten zien hoe een donororgaan je leven kan veranderen’

nicky_janse_ontvanger_donorhart

‘Toen ik een jaar of 3 was, redde ik het niet meer om van school naar huis te lopen. Dat was raar, want een peuter hoort vol leven te zitten. De huisarts kon niks vinden en zei: het gaat wel weer over. Maar na een jaar was ik nog steeds snel moe.

Elisabeth van Schaik, stond op de wachtlijst voor een nier en alvleesklier

‘Bij elk telefoontje gingen alle alarmbellen af’

Elisabeth ontvanger donornier en alvleesklier

‘Ik heb al m’n hele leven nierproblemen en diabetes en heb twee keer eerder een transplantatie gehad: toen ik drie was kreeg ik een nier van een overleden donor. En op m’n achttiende kreeg ik een nier bij leven van mijn vader.

Vandana Doekhie

Doneren betekent levens redden

Vandana Doekhie

Vandana Doekhie (33) kreeg op haar zeventiende een nieuwe lever. Nu gaat ze zonder veel medicatie door het leven met net zoveel energie als ieder ander. ‘Dat heb ik allemaal te danken aan mijn donor. Anders zat ik hier nu niet.’