Ga naar de inhoud

registreer je direct donorregister.nl

Interviews

Ria Kramer

‘Dit is waar de donor voor staat: dat je lééft’

ria_kramer_ontvanger

Een puber van 16, zijn oudere broer én zijn moeder kregen kort na elkaar dezelfde ernstige hartziekte. Ook zouden ze alle drie een transplantatie nodig hebben. Het overkwam de familie Kramer uit Schiedam.

Babette Ketelaar-van DaalGastspreker

‘De donor is een reddende engel die ik bij me draag’

babette_ketelaar-vandaal_ontvanger

Babette Ketelaar (41) uit Aalsmeer maakt weer bommetjes in het zwembad. Ze loopt en fietst, onderneemt van alles met haar jonge kinderen en bruist van de energie. Ruim een jaar geleden was ze vanwege een longziekte nog een schim van zichzelf. Afgelopen zomer kreeg ze donorlongen.

Nico van der Meij, ontvanger donorlongenGastspreker

‘Ik vertel graag aan jongeren wat de donor teweeg heeft gebracht’

nico_vandermeij_ontvanger_donorlongen

Een springlevende Nico van der Meij (38) uit Leiden vertelt op scholen hoe het in 2014 met hem ging. Hij laat dan ook stukjes film zien uit die tijd. De leerlingen geloven hun ogen niet. Is dit dezelfde man?

Madelon Smit, nabestaande van een donor

‘Mijn moeder zei dat ze er prachtig bij lag’

madelon_smit_nabestaande

En dan ineens is je zus dood. Je maatje en beste vriendin heeft een fataal ongeluk gehad. Wat dat voor gevolgen heeft, weet Madelon Smit (28) uit Nieuwe Niedorp maar al te goed. Het overlijden van haar zus Manouk in 2011 hakte er stevig in: drie jaar lang was ze in diepe rouw.

Lianne Koelen-Bats, ontvanger van donorlongen

‘Ik moest ineens vooruitkijken’

Lianne Bats thuis op de bank

Een knus huis, een lieve man, gezellige knuffelhondjes, en vooral lucht in haar longen. Lianne Koelen-Bats (28) uit Ruurlo had nooit gedacht dat ze anno 2017 een relatief normaal leven zou leiden. Ze vertelt haar levensverhaal, dat getuigt van een grote vechtlust.

Hanny Morsink-Kamp, nabestaande van een donor

‘Onze trots wordt alleen maar sterker’

Hanny Morsink-Kamp

In het najaar van 2013 zou de 61-jarige Johan Morsink aan zijn hoofd worden geopereerd. Maar het leven hield zich niet aan de planning. Hoe binnen één nacht alles veranderde, vertelt zijn vrouw Hanny Morsink-Kamp uit Diepenheim.

Dorien Sibbel, ontvanger van donorbot

'Ik zag het niet als een transplantatie'

Dorien Sibbel

Bij Dorien Sibbel (55) werd een tumor weggehaald uit het bot van haar bovenarm. De holte die daardoor ontstond is gevuld met donorbot. 

Ruben de Gram, chauffeur

‘Transport bij orgaandonatie kan snel en secuur’

Ruben de Gram is chauffeur bij orgaandonatie en transplantatie

Als orgaan- en transplantatiechauffeur is Ruben de Gram een belangrijke schakel in de procedure van orgaandonatie. En vaak in meerdere procedures tegelijk. Wat doet hij precies? En waarom zijn de strepen op zijn bus zo belangrijk?

Sijbrand Hofker, chirurg

‘Ik sta soms met een brok in mijn keel te opereren’

Chirurg Sijbrand Hofker is nauw betrokken bij orgaandonatie. Hij is medisch hoofd transplantatie en orgaandonatie bij het UMC Groningen en voert regelmatig donoroperaties uit. Respect voor de donor en zijn of haar nabestaanden staat bij hem voorop. 

Hans Evers, geestelijk verzorger op de IC

‘Nabestaanden willen in het hoofd van hun dierbare kruipen’

Hans Evers, geestelijk verzorger op de intensive care van het LUMC

Op de afdeling intensive care (IC) komen grote levensvragen ineens in een ander daglicht te staan. Hans Evers, geestelijk verzorger op de IC, ondersteunt mensen daarbij, bijvoorbeeld als ze afscheid moeten nemen van een dierbare.

Pagina's