Ga naar de inhoud

Donatie bij leven

Interviews met mensen die een nier afstonden aan een bekende of onbekende nierpatiënt.

Ingrid Dubbeldam-van Schalen, doneerde een nier aan een onbekende

‘Ik weet 100% zeker dat ik iemand geholpen heb’

Anoniem doneren, waarom zou je dat doen? Ingrid Dubbeldam-Van Schalen (46) uit Lierop heeft er verschillende redenen voor. Na een geslaagde donatie vertelt ze graag wat haar ertoe aanzette om een nier aan een onbekende te geven.

Pien van der Hoff-Visser

‘Ik zou het zo weer doen’

Pien van der Hoff-Visser (58) runt een druk huishouden op een woonboerderij met acht gezinshuiskinderen en zeven eigen kinderen als ze in 2009 belangeloos haar nier doneert aan een onbekende. Geen vooroordeel of doemdenker kan haar hiervan weerhouden.

Annemieke, doneerde bij leven een stukje lever

‘Het was me alles waard’ 

Annemieke Goldberg doneerde een deel van haar lever aan haar dochter Abigail

Abigail Goldberg is een levendig, gezond meisje van 7 en zit in groep 4. Dat klinkt heel gewoon, maar daar gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. Als baby had ze een levertransplantatie nodig. Haar moeder Annemieke zei meteen: ze krijgt een stuk van mijn lever. Zo gebeurde het.

Marilu doneerde een nier aan haar moeder Mavis

‘Met mijn nier kon ik mijn moeder wél helpen’

Mavis en Marilu Sno bij Marilu thuis

Jarenlang leefde Mavis Sno (61) uit Rotterdam met nierproblemen. Toen dat niet meer ging, wilde haar dochter Marilu (33) uit Ridderkerk een nier doneren. Dat lukte in het voorjaar van 2016 met cross-over: een ruilsysteem met een ander duo van een donor en een ontvanger.

Ben Gijsbers, maatschappelijk werker donatie bij leven

‘Bij nierdonatie kunnen onuitgesproken gevoelens spelen’

Een nier doneer je natuurlijk om iemand te helpen. Maar soms schuilen er bij de donor diep van binnen verwachtingen of tegenstrijdige gevoelens. Die kunnen na de donatie opspelen. Om dat te voorkomen, voert een maatschappelijk werker eerst een gesprek met de donor.

Oguz doneerde zijn nier aan Sahin

‘Als er niks tegenover staat, mag het, zei de imam’

Oguz Erel en zijn zwager Sahin Memis hebben sinds 2001 samen een elektronicazaak in Den Haag. Sahin kreeg een nieraandoening. Toen die heel ernstig werd, doneerde Oguz een nier. Ze vertellen hoe ze dat hebben beleefd.

Nico Stasse en Wim de Boer, ontvanger en donor via cross-over

‘Nu kon ik met 1 nier 2 mensen gelukkig maken’

Nico Stasse en Wim de Boer

Dankzij het landelijke cross-over programma krijgt Nico Stasse (61) een nieuwe nier in het Erasmus MC en geeft z’n buurman Wim de Boer (69) een patiënt in Maastricht kans op een beter leven met zijn nier.

Marije van Leeuwen, doneerde aan een onbekende

‘Ik heb bijna alles wat mijn hartje begeert’

Marije van Leeuwen

Vorig jaar stond Marije van Leeuwen (27) als anonieme donor een van haar nieren af. Ondanks verbaasde reacties uit haar omgeving. ‘Maar met één nier kun je ook prima leven.’

Jane doneerde haar nier aan zus Wendy

'We hebben er wel familieberaad over gehad'

Jane, die een nier doneerde aan haar zus

Als Wendy’s nierfunctie verslechtert  vanwege haar suikerziekte, biedt haar zusje Jane haar nier aan. Ze vertellen openhartig over praktische en emotionele kanten van het hele donatieproces.

Pagina's