Ga naar de inhoud

Donatie bij leven

Interviews met mensen die een nier afstonden aan een bekende of onbekende nierpatiënt.

Annemieke, doneerde bij leven een stukje lever

‘Het was me alles waard’ 

Annemieke Goldberg doneerde een deel van haar lever aan haar dochter Abigail

Abigail Goldberg is een levendig, gezond meisje van 7 en zit in groep 4. Dat klinkt heel gewoon, maar daar gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. Als baby had ze een levertransplantatie nodig. Haar moeder Annemieke zei meteen: ze krijgt een stuk van mijn lever. Zo gebeurde het.

Marilu doneerde een nier aan haar moeder Mavis

‘Met mijn nier kon ik mijn moeder wél helpen’

Mavis en Marilu Sno bij Marilu thuis

Jarenlang leefde Mavis Sno (61) uit Rotterdam met nierproblemen. Toen dat niet meer ging, wilde haar dochter Marilu (33) uit Ridderkerk een nier doneren. Dat lukte in het voorjaar van 2016 met cross-over: een ruilsysteem met een ander duo van een donor en een ontvanger.

Ben Gijsbers, maatschappelijk werker donatie bij leven

‘Bij nierdonatie kunnen onuitgesproken gevoelens spelen’

Een nier doneer je natuurlijk om iemand te helpen. Maar soms schuilen er bij de donor diep van binnen verwachtingen of tegenstrijdige gevoelens. Die kunnen na de donatie opspelen. Om dat te voorkomen, voert een maatschappelijk werker eerst een gesprek met de donor.

Oguz doneerde zijn nier aan Sahin

‘Als er niks tegenover staat, mag het, zei de imam’

Oguz Erel en zijn zwager Sahin Memis hebben sinds 2001 samen een elektronicazaak in Den Haag. Sahin kreeg een nieraandoening. Toen die heel ernstig werd, doneerde Oguz een nier. Ze vertellen hoe ze dat hebben beleefd.

Nico Stasse en Wim de Boer, ontvanger en donor via cross-over

‘Nu kon ik met 1 nier 2 mensen gelukkig maken’

Nico Stasse en Wim de Boer

Dankzij het landelijke cross-over programma krijgt Nico Stasse (61) een nieuwe nier in het Erasmus MC en geeft z’n buurman Wim de Boer (69) een patiënt in Maastricht kans op een beter leven met zijn nier.

Marije van Leeuwen, doneerde aan een onbekende

‘Ik heb bijna alles wat mijn hartje begeert’

Marije van Leeuwen

Vorig jaar stond Marije van Leeuwen (27) als anonieme donor een van haar nieren af. Ondanks verbaasde reacties uit haar omgeving. ‘Maar met één nier kun je ook prima leven.’

Jane doneerde haar nier aan zus Wendy

'We hebben er wel familieberaad over gehad'

Jane, die een nier doneerde aan haar zus

Als Wendy’s nierfunctie verslechtert  vanwege haar suikerziekte, biedt haar zusje Jane haar nier aan. Ze vertellen openhartig over praktische en emotionele kanten van het hele donatieproces.

Karel, doneerde aan een onbekende

'Mijn vrouw was er niet zo blij mee'

Karel besloot anoniem een nier te doneren aan een onbekende op de wachtlijst. Waarom deed hij dat? Hoe reageerde zijn familie en omgeving? En hoe verliep de procedure?

Millicent, nierdonor bij leven

‘Mijn zoon heeft een vader die met hem gaat zwemmen’

Nierdonor Millicent, met haar man en zoon op de achtergrond

Nieren als gatenkaas had Jeroen Elbersen uit De Rijp. Toen een niertransplantatie aan de orde kwam, zei zijn vrouw Millicent meteen: je krijgt een nier van mij. Zes jaar geleden was de transplantatie een feit. Millicent en Jeroen vertellen wat een nierdonatie betekent.

Clementine, nierdonor bij leven

‘De kans om iemand te helpen grijp je toch?’

Clementine, nierdonor bij leven

Barbara Meihuizen was doodziek, vriendin Clementine de Kruijf kon daar iets aan doen. En dat deed ze: een nier doneren, via een omweg. Daardoor kan Barbara weer een volwaardig leven leiden. Ze vertellen over het hoe en waarom.

Pagina's