Ga naar de inhoud

Professional

Willij Zuidema

Hoe nierdonatie bij leven een vlucht nam

Willij Zuidema

Een nier doneren bij leven? Die mogelijkheid is tegenwoordig bij bijna iedereen bekend. Stafadviseur niertransplantatie Willij Zuidema (Erasmus MC) speelde vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het programma voor nierdonatie bij leven.

Marlies Reinders, internist-nefroloog Leids Universitair Medisch Centrum

Celtherapie om de afweer te onderdrukken na transplantatie

Marlies_

Internist-nefroloog prof. dr. Marlies Reinders (Leids Universitair Medisch Centrum) streeft naar een betere langetermijnoverleving na niertransplantatie. Ze onderzoekt een mogelijk alternatief voor medicijnen die de afweer onderdrukken: celtherapie.

Jacinta Maas

'Donatie is een gift'

Jacintha Maas

Op de intensive care (ic) in het LUMC in Leiden voert Jacinta Maas regelmatig donatieprocedures uit. Ook is ze vraagbaak voor artsen rond donatie en onderwijst ze fellows, assistenten in opleiding en ic-verpleegkundigen. Nog een belangrijke taak: procedures evalueren.

Marten Engelse

‘We werken hard aan de reparatie van donornieren’

Nieren bevatten cellen die toezien op het herstel van schade aan deze organen. Zijn zulke cellen ook in te zetten om de kwaliteit van donornieren op te schroeven? Leidse onderzoekers werken er hard aan om die droom werkelijkheid te laten worden.

Hessel Peters-Sengers

'Ouderen staan soms voor lastige keuzes rond niertransplantatie'

Nederlanders leven steeds langer, waardoor het aantal patiënten met eindstadium nierfalen toeneemt. Inmiddels hebben ruim 10.000 Nederlandse patiënten een functionerende donornier. De ontvanger is vaak een oudere patiënt en diens nieuwe nier is vaak afkomstig van een overleden donor. Epidemioloog Hessel Peters-Sengers onderzocht de uitkomst van niertransplantaties bij ouderen.

Ian Alwayn

‘Niet concurreren maar elkaar versterken’

Prof. dr. Ian Alwayn is sinds april 2017 hoofd van de afdeling Transplantatiechirurgie in het LUMC en sinds februari 2018 hoogleraar Heelkunde, in het bijzonder Transplantatiechirurgie. Hij heeft een dankbaar vak, vindt hij. ‘Met een nieuwe lever red je iemands leven.’

Ruben de Gram, chauffeur

‘Transport bij orgaandonatie kan snel en secuur’

Ruben de Gram is chauffeur bij orgaandonatie en transplantatie

Als orgaan- en transplantatiechauffeur is Ruben de Gram een belangrijke schakel in de procedure van orgaandonatie. En vaak in meerdere procedures tegelijk. Wat doet hij precies? En waarom zijn de strepen op zijn bus zo belangrijk?

Sijbrand Hofker, chirurg

‘Ik sta soms met een brok in mijn keel te opereren’

Chirurg Sijbrand Hofker is nauw betrokken bij orgaandonatie. Hij is medisch hoofd transplantatie en orgaandonatie bij het UMC Groningen en voert regelmatig donoroperaties uit. Respect voor de donor en zijn of haar nabestaanden staat bij hem voorop. 

Hans Evers, geestelijk verzorger op de IC

‘Nabestaanden willen in het hoofd van hun dierbare kruipen’

Hans Evers, geestelijk verzorger op de intensive care van het LUMC

Op de afdeling intensive care (IC) komen grote levensvragen ineens in een ander daglicht te staan. Hans Evers, geestelijk verzorger op de IC, ondersteunt mensen daarbij, bijvoorbeeld als ze afscheid moeten nemen van een dierbare.

Pagina's