Logo Nederlandse Transplantatie StichtingNederlandse Transplantatie Stichting

heel bijzonder'

Emma Davids (14) kreeg in de zomer
van 2013 een donorhart

Lees hoe het nu gaat met Emma

Donor worden?

Donor worden. Een belangrijke beslissing. Lees alles over wat het betekent om donor te zijn. Is voor jou alles al duidelijk? Of twijfel je nog?
Meer over donor worden

Kom in actie

Ook jij kunt helpen om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Geef bijvoorbeeld een presentatie, nodig een gastspreker uit of besteed er in de klas aandacht aan.
Naar onderwijs en actie

Donor melden?

Als arts een mogelijke donor aanmelden?
Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Stappen donor aanmelden

Stukjes HLA bepalen de afweerreacties van ons lichaam

Over 10 jaar worden nieren op een andere manier aan patiënten toegewezen dan nu, verwacht Sebastiaan Heidt van het Leids Universitair Medisch Centrum. Nu worden de zogenoemde HLA-moleculen van donor en ontvanger zoveel mogelijk op elkaar afgestemd om afstoting te voorkomen.

Eerdere berichten

Cijfers

Meer cijfers

in 2017 gaven 244 mensen organen en 1510 mensen weefsels na hun dood kregen 2274 mensen een orgaan, cornea of hartklep van een overleden donor eind 2017 wachtten nog 1883 patiënten op een orgaan, cornea of hartklep