• Start bewustwordingscampagne 'Geen Bezwaar'

30 november 2022

Eind november start de Rijksoverheid een landelijke voorlichtingscampagne die zich richt op mensen die met ‘geen bezwaar’ in het Donorregister staan geregistreerd. Het gaat hier om een kwart van de Nederlanders. Tegelijk start de Nederlandse Transplantatie Stichting een online campagne die zich specifiek richt op Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond.

• Naomi Nathan per 1 februari 2023 nieuwe directeur-bestuurder van de NTS

23 november 2022

Naomi Nathan wordt per 1 februari 2023 de nieuwe directeur-bestuurder van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). ‘Met haar komst verwelkomen we een ervaren directeur en manager in de zorg die de NTS verder zal leiden in onze missie om zoveel mogelijk patiënten te helpen met een transplantatie, met respect voor donoren en hun omgeving’, aldus Stefan Berger, voorzitter raad van toezicht.

• Europese Donordag op 8 oktober

7 oktober 2022

Op Europese Donordag vragen we ieder jaar aandacht voor orgaan- en weefseldonatie. Hoeveel weet jij over orgaan- en weefseldonatie? De NTS maakte een quiz.

• NTS viert belangrijke mijlpaal: veel bereikt in 25 jaar

30 juni 2022

De Nederlandse Transplantatie Stichting viert haar 25-jarig jubileum. Om deze historische mijlpaal te markeren, organiseerde de NTS vandaag een speciaal lustrumevenement. Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie bij VWS, sprak er namens minister Ernst Kuipers: “Waar voor de één het leven eindigt, krijgt daarmee een ander het leven juist terug. En de NTS zorgt er al 25 jaar voor dat dat eerlijk en transparant gebeurt.”

• Donatie- en transplantatieprofessionals in de schijnwerpers

28 juni 2022

Wat doen professionals om donatie en transplantatie van organen en weefsels mogelijk te maken? In 10 nieuwe video’s vertellen zij over hun werk en motivatie. Het levert een boeiend kijkje achter de schermen op.

• Nederlanders spreken zich uit over dieren als orgaandonor

24 mei 2022

Mensen in Nederland staan over het algemeen open voor onderzoek naar het gebruiken van dieren als orgaandonor, als daarmee het leven van ernstig zieke patiënten sterk verbetert. Wel moet er veel aandacht zijn voor dierenwelzijn, en voor onderzoek naar behandelingen waarvoor geen dieren nodig zijn. Dat blijkt uit het rapport Het dier als donor, dat het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink op 23 mei presenteerden.

• Hoe praat je als arts met familie en naasten over donatie?

21 maart 2022

Wanneer u net een dierbare bent verloren, is er veel verdriet. Dan is een gesprek over orgaandonatie of weefseldonatie niet gemakkelijk. Maar als de overledene toestemming heeft gegeven voor donatie moeten artsen wel aan de familie vertellen wat er gaat gebeuren rond de donatie.  Zij willen dat op zo’n manier doen dat de naasten goed worden geïnformeerd, maar ook dat iedereen er later met een goed gevoel op terug kan kijken.

• ‘Machineperfusie is de toekomst voor meer en betere donorharten en -longen’

10 maart 2022

Hoe kun je zorgen voor meer beschikbare donorharten en -longen van goede kwaliteit? Arts-assistent Thoraxchirurgie in het UMC Groningen Vincent van Suylen onderzocht het tijdens zijn promotieonderzoek. ‘Door krachten te bundelen en de perfusiestrategie samen te verbeteren is er nog veel winst te behalen.’

• Kandidaten gezocht voor videoserie Donorpraat

23 februari 2022

Praten over orgaandonatie? Dat doe je misschien niet snel. Het is best een lastig onderwerp en het kan ook ongemakkelijk voelen om stil te staan bij de dood. Toch is het belangrijk om te praten over jouw wensen.

• Meldpunt Orgaanhandel van start

7 februari 2022

Vanaf maandag 7 februari 2022 is het Meldpunt Orgaanhandel van start. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) verzamelt via dit online meldpunt data over reisgedrag van of naar het buitenland voor orgaantransplantaties. Deze kennis moet bijdragen aan de strijd tegen illegale orgaanhandel. Medisch professionals kunnen met hun melding een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van patiënten en donoren.