Nieuwsoverzicht

• Jaarcijfers 2021: aantal orgaantransplantaties gestabiliseerd; wachtlijst stijgt

20 januari 2022

LEIDEN – 20 januari 2022 - De coronapandemie heeft in 2021 minder invloed gehad op het aantal orgaandonaties en -transplantaties dan in 2020. Ondanks de aanhoudende druk op de zorgcapaciteit, met name op de IC, is het gelukt om orgaandonaties en -transplantaties zoveel mogelijk door te laten gaan. Tegelijkertijd is het aantal Nederlanders dat wacht op een nier, hart of long gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

• Aandacht en empathie helpen naasten van donoren

10 januari 2022

Hoe ervaren nabestaanden het proces rond de donatie van organen of weefsel van een dierbare? Welke momenten zijn belangrijk, waar gaat het goed en wat kan beter? De NTS bracht de ‘reis’ in kaart die nabestaanden maken vanaf het moment dat hun dierbare overlijdt. Het leverde mooie inzichten op voor de praktijk.

• Donorgame in CORPUS leert jongeren over orgaandonatie

23 december 2021

Hoe werkt orgaandonatie en wat is daar allemaal voor nodig? Sinds juli kunnen jongeren dit ontdekken in museum CORPUS via een educatieve donorgame. De tentoonstelling waar deze game bij hoort, is samen met de NTS ontwikkeld. Transparant sprak met Philippe Remmers, managing director van CORPUS, en Michèle van Beek (NTS).

• Corneachirurg en medisch adviseur NTS Annemiek Rijneveld ontvangt bijzondere prijs

11 oktober 2021

Corneachirurg Annemiek Rijneveld heeft zaterdag 9 oktober op Europese Donordag de Hennie Völker-Dieben award ontvangen voor haar werk tijdens de COVID-pandemie. Deze waardering ontving ze vanuit haar rol als medisch adviseur van de NTS.

• 9 oktober Europese Donordag: Coronapandemie had impact op donaties en transplantaties

9 oktober 2021

Anderhalf jaar Coronapandemie heeft ook veel impact gehad op het donatie- en transplantatie-programma. Wereldwijd daalde het aantal transplantaties, in sommige landen zelfs met 60 procent. In Nederland is gelukkig na een aanvankelijke daling van het aantal donaties en transplantaties dit jaar een goed herstel te zien. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zet de cijfers op een rij in het kader van de Europese Donordag, waarmee jaarlijks aandacht wordt gevraagd voor het belang van orgaan- en weefseldonatie.

• 3,7 miljoen meer actieve registraties in Donorregister sinds 2020

5 oktober 2021

Sinds de invoering van de nieuwe donorwet hebben meer mensen actief een keuze ingevuld in het Donorregister. Op 1 juli 2021 hebben 10,6 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Dat is 75 procent van de bevolking van 18 jaar of ouder. Dat komt neer op bijna 11 miljoen volwassenen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

• Educatieve Donorgame vergroot bewustzijn over orgaandonatie onder jongeren

9 juli 2021

In CORPUS ‘Reis door de Mens’ kunnen nu 230.000 jaarlijkse bezoekers, waaronder veel schoolklassen, de nieuwe educatieve donorgame spelen. Jongeren leren zo hoe orgaandonatie in de praktijk werkt. De game is ontwikkeld door de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) in opdracht van VWS om het bewustzijn onder jongeren te vergroten.

• Eerste succesvolle DCD-hartdonaties (Heart-in-a-box) in Nederland

6 mei 2021

Artsen van het Erasmus MC, UMC Utrecht en UMC Groningen hebben de eerste DCD-hartdonatie-procedures in Nederland uitgevoerd. Het stilstaande hart van een overleden donor wordt buiten het lichaam in een machine geplaatst waar het weer gaat kloppen na toevoer van zuurstof en bloed. Vervolgens wordt het hart getransplanteerd.

• Innovatiebeurs voor onderzoek naar immuuntherapie nierpatiënten

5 februari 2021

Immunoloog Sebastiaan Heidt van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de Innovatiebeurs voor gepersonaliseerde immuuntherapie voor transplantatiekandidaten gekregen, een innovatiebeurs van de Nierstichting. Heidt doet onderzoek naar een therapie voor hoog-geïmmuniseerde nierpatiënten, zodat hun kans op een donornier groter wordt.

• Onderzoek naar hartactiviteit na het stoppen behandeling

29 januari 2021

Wanneer is dood ook echt dood? Om deze vraag te beantwoorden voerden de onderzoekers – onder andere van het Maastricht UMC+ – een groot internationaal onderzoek uit om onopgemerkte hartactiviteit na het vaststellen van de hart- en circulatiestilstand te identificeren. Het onderzoek is inmiddels gepubliceerd in NEJM en Medisch Contact besteedde er aandacht aan.