Nieuwe Web-DPA voor partners Eurotransplant

De NTS werkt samen met Eurotransplant (ET) op het gebied van allocatie en orgaandonatie. Beide organisaties zijn hun verouderde IT-applicaties aan het vernieuwen. ET staat op het punt om een nieuwe donormelding applicatie te ontwikkelen en de huidige 'donorprocurement application' (DPA) uit te faseren. Voor welke keuzes staat de NTS en wat betekent dat voor het Donordossier?

Wat is DPA?

DPA wordt door verschillende ET-landen gebruikt om informatie over een (potentiële) donor vast te leggen en naar ET te sturen. In Nederland gebruiken de ODC’s deze applicatie voor hun donormelding. De huidige applicatie verzamelt alle informatie die noodzakelijk is voor de allocatie, maar ook informatie die we in Nederland gebruiken voor het proces. Applicaties zoals OPI en Qualityforms zijn op dit moment bijvoorbeeld afhankelijk van data afkomstig uit DPA.

Waarom een nieuwe web-applicatie voor ET-landen?

Eurotransplant start de komende maanden met de bouw van een nieuwe webapplicatie, Web-DPA. Deze moet de verouderde ‘DOOR’-applicatie vervangen die zij gebruiken om handmatig donoren in te voeren in ET-ENIS. De nieuwe applicatie die hiervoor in de plaats komt zal ‘Web-DPA’ gaan heten. Om deze webapplicatie goed te laten communiceren met de ET-database, bouwt ET ook een nieuwe DonorWebService. Het is de bedoeling dat landen uiteindelijk gebruik gaan maken van Web-DPA van ET of dat landen met hun eigen applicatie aansluiten op de nieuwe DonorWebService.

Plaatje Web-DPA in huidige en toekomstige situatie

Wat betekent dit voor gebruikers in Nederland?

Met deze overgang die Eurotransplant gaat maken naar Web-DPA staan we als Nederland voor enkele uitdagingen. Ten eerste ondersteunt Web-DPA niet alle gegevens die nu in DPA ingevoerd worden. Dit vereist dat elk land, zoals Nederland, nadenkt over oplossingen om ervoor te zorgen dat alle benodigde gegevens behouden blijven. Dit vraagt ook om een her-evaluatie van alle gegevens die we nu in DPA verwerken.

Wat betekent dit voor het vernieuwen van het Donordossier?

De uitdagingen voor vernieuwing van DPA staan niet op zichzelf. NTS en ET zijn beiden bezig met een traject om verouderde applicaties zoals DPA te vervangen voor nieuwe software. De NTS heeft plannen om het gehele Donordossier te vernieuwen. Hieronder valt onder andere raadplegen, donormelding weefsels en het dossier zelf. De Nederlandse oplossing voor de informatie die niet meer door Eurotransplant zal worden verzameld, wordt ook onderdeel van dit programma. Na overleg met het Ministerie van VWS heeft de NTS groen licht gekregen om vanaf 2024 met het Donordossier-programma te starten en een nieuw toegewijd team te vormen. De plannen voor dit programma worden nu ontwikkeld. Hierover vertellen we meer in de volgende IT-update.

Ook interessant

‘Ik bijt me graag vast in complexe onderwerpen'

Vera Counet is programmamanager bij de NTS. Wat zijn haar ambities op het gebied van datamanagement?

Lees het interview

'Van pdf's naar Nierdashboard met actuele data'

Martin Heemskerk vertelt hoe het Nierdashboard tot stand kwam en wat je er voor beleid mee kunt.

Lees het interview

'Ik kan ontzettend veel uit het Nierdashboard halen'

Internist-nefroloog Stefan Berger vertelt enthousiast hoe hij het Nierdashboard in de praktijk gebruikt.

Lees het interview