COVID-19 is een contra-indicatie als:
- De patiënt heeft een actieve of klinisch bewezen infectie met SARS-CoV-2 of een vermoeden hierop ten tijde van overlijden. Dit is aangetoond via:
- een (zwak) positief testresultaat (PCR test, LAMP-test, antigeensneltest) op materiaal afgenomen uit de naso-/orofarynx of BAL
- en/of symptomen van COVID-19
- en/of CO-RADS 4 en 5 op CT-scan
- De patiënt heeft recent een infectie met SARS-CoV-2 gehad (minder dan 8 weken geleden) én is minder dan 14 dagen symptoomvrij* (of termijn is onbekend%**)
- De patiënt is in de afgelopen 10 dagen in nauw contact*** geweest met een persoon met een bevestigde infectie of een hoge verdenking op SARS-CoV-2. Als dit onbekend is bij aanname, dan kan de donor worden aangenomen.
Voor de beslissing voor de donoraanname is wel/niet gevaccineerd zijn niet relevant. Het type vaccinatie, het tijdstip van vaccinatie en het aantal vaccinaties spelen geen rol.
* Symptoomvrij betekent geen koorts, diarree, spierpijn, keelpijn, benauwdheid en neusverkoudheid. Moeheid, anosmie, dysgeusie en postvirale hoest spelen geen rol bij de definitie van symptoomvrij. Deze klachten kunnen een paar dagen tot weken langer aanhouden, zoals bekend is bij andere virale verwekkers, zonder dat nog sprake is van besmettelijkheid.
** Indien er wel negatieve testen zijn, moet er per casus een afweging gemaakt worden door de MAW.
*** Nauwe contacten zijn: Huisgenoten Personen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand contact hadden met de patiënt in de besmettelijke periode. Situatie van korter dan 15 minuten met hoog risico, zoals in het gezicht hoesten, of direct fysiek contact zoals zoenen.
Herziening beleid
Per 1-10-2022 heeft de NTS het beleid herzien. Dit is gewijzigd:
- Postmortale keel- en/of neusswabs zijn komen te vervallen.
- Een postmortale COVID-19 test is niet meer vereist voor weefseldonatie.