Corneachirurg en medisch adviseur NTS Annemiek Rijneveld ontvangt bijzondere prijs

11 oktober 2021

Corneachirurg Annemiek Rijneveld heeft zaterdag 9 oktober op Europese Donordag de Hennie Völker-Dieben award ontvangen voor haar werk tijdens de COVID-pandemie. Deze waardering ontving ze vanuit haar rol als medisch adviseur van de NTS.

Bijzondere bijdrage 

De Hennie Völker-Dieben Award is een initiatief van de HPV en wordt uitgereikt aan mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de kwaliteit van leven van hoornvliespatiënten. Hennie Völker Dieben is oud-oogarts en een pionier op het gebied van hoornvliestransplantaties. In 2019 is de prijs uitgereikt aan Pia Dijksta voor haar inspanningen rond de donorwet. 

Van grote waarde voor de NTS en de weefselketen

Annemiek is in maart 2020 aangesteld bij de NTS als medisch adviseur. Ze startte bij de NTS met de opdracht de keten van donatie tot transplantatie te optimaliseren, maar bleek al snel ook van grote waarde te zijn voor de NTS in Coronatijd. Met haar grote kennis en ervaring onderhield Annemiek nauw contact met corneachirurgen en de patiëntenvereniging en had een belangrijke rol bij alle overleggen met de weefselbanken, WUON en de corneawerkgroep.  

Tekort aan hoornvliezen 

Rijneveld nam al snel (vanuit een zaaltje in een restaurant) deel aan de eerste, met spoed ingelaste, vergadering met weefselbanken en corneachirurgen. De uitname van weefsel was tijdens Corona noodgedwongen stopgezet omdat er nog geen COVID-testen beschikbaar waren waarmee we weefseldonoren konden screenen. Daardoor ontstond acuut een groot tekort aan hoornvliezen, óók voor patiënten die met spoed weefsel nodig hadden.  

 Criteria voor prioritering

Samen met het orgaancentrum, stafartsen, allocatiemedewerkers, beleid, DCO en de professionals in de donorziekenhuizen, heeft Annemiek Rijneveld ervoor gezorgd dat deze patiënten toch geholpen konden worden. Ook heeft ze met de corneachirurgen criteria opgesteld om te bepalen welke patiënten als eerste in aanmerking komen voor het donorweefsel. Zo konden in perioden van schaarste toch patiënten worden geholpen. 

We zijn er trots op dat Annemiek de Hennie Völker-Dieben Award heeft ontvangen.