Donatie- en transplantatieprofessionals in de schijnwerpers

28 juni 2022

Wat doen professionals om donatie en transplantatie van organen en weefsels mogelijk te maken? In 10 nieuwe video’s vertellen zij over hun werk en motivatie. Het levert een boeiend kijkje achter de schermen op.

Patiënten helpen met een transplantatie van een donororgaan- of weefsel. Dat is waar de NTS voor staat. In ons werk staat respect voor donoren en nabestaanden centraal. Want alleen door hun medewerking wordt transplantatie mogelijk. De zorgprofessionals die werken in de donatie- en transplantatieketen weten dat als geen ander. Maar wat dóen zij om ervoor te zorgen dat de laatste wens van een donor kan worden uitgevoerd? Wat doet een donatie-intensivist of een orgaandonatiecoördinator? Wat komt er kijken bij de uitname en het transport van weefsel? En hoe werkt het toewijzen van organen door Eurotransplant?

Moeilijk én mooi

In 10 korte maar krachtige portretvideo’s vertellen professionals uit verschillende ziekenhuizen, transplantatiecentra, weefselbanken en weefseluitnameteams over hun werk en wat het bijzonder maakt. Collega’s die dagelijks bezig zijn met het redden van levens door transplantatie of het zorgvuldig organiseren van de donatieprocedure, maar ook met het begeleiden van de nabestaanden. De serie laat zien hoe moeilijk, maar ook mooi dit werk kan zijn.

“Het belangrijkste deel van ons werk is de familie begeleiden. Bijzonder is dat je zo een bijdrage kunt leveren aan het rouwproces. Donatie zorgt voor zingeving, omdat de organen na het overlijden levens van andere mensen kunnen redden.”

Farid Abdo, donatie-intensivist

Videoserie Medisch professionals: orgaan- en weefseldonatie

25 jaar samenwerking in de keten

De serie is gemaakt ter ere van het 25-jarig jubileum van de NTS. De NTS brengt als verbindende schakel het belangrijke werk van bevlogen professionals graag in beeld. Want wat we hebben bereikt, danken we vooral aan samenwerking in de keten met professionals, patiënten en partners.

Hele serie bekijken?

Je vindt de serie op YouTube: