Donorregistratie: de 10 meest gestelde vragen

17 november 2020

Meer dan 8 miljoen mensen hebben begin november hun keuze ingevuld in het Donorregister. Maar het is niet voor iedereen even makkelijk om een keuze te maken. Er leven nog best wel wat vragen onder het Nederlandse publiek. In oktober beantwoordde onze donorinformatielijn maar liefst 9095 vragen. De meeste vragen gaan over het invullen van een keuze in het Donorregister. Hieronder beantwoorden we de ‘Top 10 – meest gestelde vragen’ van oktober:

1. Ik heb nog geen brief gekregen. Waarom niet?

Alleen mensen die nog geen keuze hebben ingevuld krijgen een brief. Bovendien verstuurt het Donorregister de brieven niet allemaal tegelijk. Dat kan de post niet aan. Daarom sturen ze de brieven stapsgewijs per postcodegebied: mensen met dezelfde postcode ontvangen tegelijk een brief. Op donorregister.nl vindt u een kaart van Nederland. Daarop staat per provincie wanneer u een brief krijgt. Begin april 2021 heeft iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder een brief gekregen.

2. Kan ik hulp krijgen bij het invullen van mijn keuze?

Dat kan! Bel de donorinformatielijn 0900-821 21 66 (zonder extra belkosten) - open van 9:00 tot 19:00 uur. Zij helpen u met het invullen van het donorformulier. En als straks de bibliotheken weer opengaan dan kunt u daar ook terecht met uw vragen.

3. Waar moet ik het formulier naar toesturen?

U kunt uw donorformulier gratis sturen naar:
Donorregister
Antwoordnummer 4044
6400 VC Heerlen

Het adres staat ook op het donorformulier.

4. Tot welke leeftijd kan ik donor zijn?

Leeftijd is niet zo belangrijk bij orgaan- en weefseldonatie. U kunt donor zijn vanaf uw geboorte tot op hoge leeftijd. Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts eerst of het nog goed is. Huid kunt u pas doneren vanaf 20 jaar. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie, maar die persoon kan dan misschien nog wel de nieren doneren.

5. Kunt u voor mij nagaan hoe ik geregistreerd sta? Of ik geregistreerd sta?

Medewerkers van het Donorregister kunnen bekijken of u in het register staat. Maar ze kunnen u niet zeggen met welke keuze u erin staat. Weet u niet meer welke keuze u heeft ingevuld? Dan kunt u dat zelf nakijken in het Donorregister. Daarvoor moet u inloggen op donorregister.nl met uw DigiD. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u er een aanvragen op digid.nl.

Wilt u zonder DigiD uw keuze in het Donorregister bekijken?

• Vul het contactformulier op donorregister.nl in.
  • U krijgt dan een brief waarin staat welke keuze u hebt ingevuld.

6. Hoe schenk ik mijn hele lichaam aan de wetenschap?

Dat wordt geregeld door de universitaire ziekenhuizen. Een overzicht van anatomische instituten vindt u op de website Lichaamsdonatie.info.

7. Kan ik donor zijn met mijn ziekte?

Heeft u een ziekte, of gebruikt u medicijnen? Dan kunt u vaak toch donor zijn. Soms zijn door een ziekte of medicijnen organen of weefsels niet meer geschikt voor transplantatie. Maar andere organen en weefsels zijn dan misschien nog wél geschikt voor transplantatie. En er kan in de toekomst ook nog iets veranderen.

8. Ik heb mijn keuze doorgegeven, maar nog geen reactie gekregen. Klopt dat?
Als u uw keuze doorgeeft met een papieren donorformulier krijgt u met de post een bevestiging van het Donorregister. Dit duurt tot maximaal 6 weken na het ontvangen van uw formulier. Heeft u met DigiD ingelogd om uw keuze in het Donorregister te zetten? Dan krijgt u geen bevestiging meer. U kunt dan direct uw keuze bekijken via de website van het Donorregister met uw DigiD.

Wanneer u met een papieren formulier uw keuze heeft ingevuld en na 6 weken nog geen bevestiging hebt ontvangen, dan kunt u bij het Donorregister een bevestiging van uw registratie aanvragen. Zij laten u dan weten of uw al gegevens ingevuld zijn, of (nog) niet.

9. Hoe kan ik mijn keuze invullen met DigiD?
U kunt uw keuze in het Donorregister zetten door met DigiD in te loggen op donorregister.nl. Uw keuze is meteen geldig. Artsen kunnen uw keuze dan ook vinden als ze uw gegevens zoeken.

10. Voor wanneer moet ik het formulier terugsturen
U moet binnen 6 weken nadat u de brief heeft gekregen uw keuze invullen. Als het Donorregister dan nog niets van u gehoord heeft, dan krijgt u een brief om u er aan te herinneren dat u uw keuze nog niet heeft ingevuld. Reageert u daar niet op binnen 6 weken? Dan komt u in het Donorregister met de keuze ‘geen bezwaar’.

Staat uw vraag er niet bij?

Kijk dan op transplantatiestichting.nl. Daar hebben we alle belangrijke vragen en antwoorden over orgaan- en weefseldonatie en de nieuwe wet op een rijtje gezet. Of stuur uw vraag naar vragen@transplantatiestichting.nl.

Vul uw keuze in