Donorregistratie: de meest gestelde vragen

17 november 2020

Van iedereen in Nederland boven de 18 jaar staat een keuze in het Donorregister. Wanneer een jongere 18 jaar is krijgt hij een brief met de vraag een keuze te maken en in te vullen in het Donorregister. Ook mensen die (op)nieuw in Nederland komen wonen krijgen deze vraag. In onderstaande vragen en antwoorden leest u meer over het invullen van uw keuze, of het inzien en veranderen ervan.

1. Kan ik hulp krijgen bij het invullen van mijn keuze?     

Dat kan! Bel de donorinformatielijn 0900-821 21 66 (zonder extra belkosten) - open van 9:00 tot 19:00 uur. Zij helpen u met het invullen van het donorformulier. En ook in alle bibliotheken kunt u terecht met uw vragen. 
 

2. Kan ik ook een papieren formulier invullen?

U kunt het beste een keuze invullen met uw DigiD. Dat gaat snel en uw keuze staat meteen in het Donorregister. U kunt uw keuze in het Donorregister zetten door met DigiD in te loggen op de website van het Donorregister. Uw keuze is meteen geldig. Artsen kunnen uw keuze dan ook vinden als ze uw gegevens zoeken. Wilt u toch liever een papieren donorformulier aanvragen? Dat kan ook op de website van het Donorregister. 
 

3. Tot welke leeftijd kan ik donor zijn?    

Leeftijd is niet zo belangrijk bij orgaan- en weefseldonatie. U kunt donor zijn vanaf uw geboorte tot op hoge leeftijd. Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts eerst of het nog goed is. Huid kunt u pas doneren vanaf 20 jaar. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie, maar die persoon kan dan misschien nog wel de nieren doneren.  
 

4. Kunt u voor mij nagaan hoe ik geregistreerd sta? Of ik geregistreerd sta?   

Medewerkers van het Donorregister kunnen bekijken of u in het register staat. Maar ze kunnen u niet zeggen met welke keuze u erin staat. Weet u niet meer welke keuze u heeft ingevuld? Dan kunt u dat zelf nakijken in het Donorregister. Daarvoor moet u inloggen met uw DigiD. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u er een aanvragen op digid.nl.

Wilt u zonder DigiD uw keuze in het Donorregister bekijken?

  • Vul het contactformulier op donorregister.nl in.
  • U krijgt dan een brief waarin staat welke keuze u hebt ingevuld.

5. Hoe schenk ik mijn hele lichaam aan de wetenschap?    

Dat wordt geregeld door de universitaire ziekenhuizen. Een overzicht van anatomische instituten vindt u op de website Lichaamsdonatie.info.
 

6. Kan ik donor zijn met mijn ziekte?     

Heeft u een ziekte, of gebruikt u medicijnen? Dan kunt u vaak toch donor zijn. Soms zijn door een ziekte of medicijnen organen of weefsels niet meer geschikt voor transplantatie. Maar andere organen en weefsels zijn dan misschien nog wél geschikt voor transplantatie. En er kan in de toekomst ook nog iets veranderen.
 

Kan ik mijn keuze weer veranderen?  

U kunt altijd zelf uw keuze in het Donorregister veranderen. Ook als u met 'geen bezwaar' in het register staat.

Staat uw vraag er niet bij?

Kijk dan op transplantatiestichting.nl. Daar hebben we alle belangrijke vragen en antwoorden over orgaan- en weefseldonatie en de nieuwe wet op een rijtje gezet. Of stuur uw vraag naar vragen@transplantatiestichting.nl.


 

Vul uw keuze in