NTS viert belangrijke mijlpaal: veel bereikt in 25 jaar

30 juni 2022

De Nederlandse Transplantatie Stichting viert haar 25-jarig jubileum. Om deze historische mijlpaal te markeren, organiseerde de NTS vandaag een speciaal lustrumevenement. Karla van Rooijen, directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie bij VWS, sprak er namens minister Ernst Kuipers: “Waar voor de één het leven eindigt, krijgt daarmee een ander het leven juist terug. En de NTS zorgt er al 25 jaar voor dat dat eerlijk en transparant gebeurt.”

Ruim 250 zorgprofessionals, samenwerkingspartners, patiënten, nabestaanden en NTS-medewerkers verzamelden zich vandaag in Leiden. Tijdens een feestelijk symposium blikten zij gezamenlijk terug, werd geluisterd naar de persoonlijke verhalen van patiënten en nabestaanden en hoorden zij meer over actuele thema’s als innovatie en duurzaamheid.

Compliment

In 1997 is de NTS opgericht om de invoering van de Wet op de orgaandonatie goed te begeleiden in de medische praktijk. De belangrijkste resultaten van de afgelopen 25 jaar zijn samengevat in een digitale tijdlijn ’De NTS door de jaren heen’. Denk aan het transparant toewijzen van organen en weefsels aan patiënten, het Cross over programma voor nierdonaties, de introductie van de donatieprofessionals, de doorontwikkeling van nieuwe technieken en de invoering van de donorwet. 

Bernadette Haase, directeur NTS:

“Dankzij dit soort ontwikkelingen en resultaten kunnen we patiënten die een orgaan of weefsel nodig hebben steeds beter helpen. Sinds de oprichting hebben we als keten ruim 25.000 mensen kunnen helpen met een donororgaan, en nog veel meer met donorweefsel. En we kunnen met de professionals de donoren, hun naasten en nabestaanden steeds beter begeleiden in een toch al moeilijke tijd. Zelfs tijdens de coronapandemie gingen donaties en transplantaties zoveel mogelijk door. Dat moet ook, want het is levensreddende zorg; een orgaan redt een mensenleven. Maar dat kan alleen dankzij de goede samenwerking in een sterke keten. Daarom aan alle collega’s en partners in dit veld, die elke dag opnieuw met veel betrokkenheid en liefde hieraan werken: een groot compliment aan jullie allen!”

Verbinder van de keten

Ernst Kuipers, minister van VWS, onderschrijft het belang van deze ketensamenwerking:

“Talloze mensen hebben iemand anders een kans op een toekomst gegeven, met een donatie van weefsel of een donatie van een orgaan. Waar voor de één het leven eindigt, krijgt daarmee een ander het leven juist terug. En de NTS zorgt er al 25 jaar voor dat dat eerlijk en transparant gebeurt. De NTS is een begrip. De verbinder, organisator en facilitator van de keten. Met bevlogen medewerkers, met hart voor de zaak. Met sterke banden met alle mensen die zich inzetten voor donatie en transplantatie. Zoals de ervaringsdeskundigen, die een rol spelen in informatievoorziening over hoe het is om een orgaan te ontvangen of juist de nabestaande van een donor te zijn. En medisch professionals, die op elk moment van de dag opgeroepen kunnen worden voor een procedure.”

Afbeelding van lustrum

Moeilijk én mooi werk

Ter ere van het jubileum is er een serie video’s gemaakt, waarin verschillende professionals in de keten aan het woord komen. Wat doet een donatie-intensivist of een orgaandonatiecoördinator? Wat komt er kijken bij de uitname en het transport van weefsel? De serie laat zien hoe moeilijk, maar ook mooi dit werk kan zijn.

Bekijk de video's:
•    Vijf professionals in de orgaandonatieketen  
•    Vijf professionals in de weefseldonatieketen

Ook zijn er 3 nieuwe video’s gemaakt, waarin de verbinding tussen de zorgprofessional en de nabestaande of de nabestaande en de ontvanger centraal staat. In drie indrukwekkende filmpjes gaan zij met elkaar in gesprek over het leven na de donatie en/of transplantatie. In de eerste video uit deze serie gaan een ontvanger en nabestaande met elkaar in gesprek. Bekijk de video hieronder. 

Video van Debbie (ontvanger) en Stephan (nabestaande) in gesprek
Debbie (ontvanger) en Stephan (nabestaande) in gesprek