Onderzoek naar hartactiviteit na het stoppen behandeling

29 januari 2021

Wanneer is dood ook echt dood? Om deze vraag te beantwoorden voerden de onderzoekers – onder andere van het Maastricht UMC+ – een groot internationaal onderzoek uit om onopgemerkte hartactiviteit na het vaststellen van de hart- en circulatiestilstand te identificeren. Het onderzoek is inmiddels gepubliceerd in NEJM en Medisch Contact besteedde er aandacht aan. 

Lees meer over overlijden na circulatiestop

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat na het staken van de levensondersteunende behandeling de hartactiviteit één of meerdere keren kort kan opleven tussen het vaststellen van de circulatiestop en het overlijden van de patiënt. 480 patiënten werden na het stoppen van de behandeling gemonitord, tijdens en na het stervensproces. De onderzoekers registreerden continu het kloppen van het hart en druk (arterielijn), het hartritme (ecg) en hoeveel zuurstof in het lichaam wordt opgenomen gedurende de tijd tussen vijftien minuten voordat de *levensondersteunende behandeling wordt gestaakt tot maximaal een halfuur na het vaststellen van het overlijden na een circulatiestop.

Vanuit Nederland werkten Orgaandonatiecoördinator Tineke Wind en coördinerend donatie-intensivist Walther van Mook mee aan het onderzoek.

Lees het artikel op de site van Medisch Contact

Toelichting:

  • Levensondersteunende behandeling: Dit zijn behandelingen die 'vitale' lichaamsfuncties ondersteunen zoals de ademhaling, hartslag of bloeddruk, of die deze functies zelfs helemaal over nemen.