Uitgelicht
-
14 september 2020
Hulp bij donorkeuze
Ja, nee, misschien: veel mensen vinden het lastig om te bepalen of ze wel of geen donor willen zijn na hun overlijden. Om hen te helpen bij het maken van een keuze in het Donorregister heeft de nierstichting een test ontwikkeld: donorkeuze.nl.
-
1 september 2020
Verzending brieven Donorregister is gestart
Vanaf vandaag vallen de eerste brieven voor het nieuwe Donorregister op de mat. Iedereen vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt in de komende maanden een brief. Amsterdam Centrum krijgt de primeur: inwoners met postcode 1011-1015 ontvangen als eerste de brief.
-
11 augustus 2020
Weet u het al?
Weet u al wat u gaat invullen in het Donorregister? Voor ruim zeven miljoen mensen is de keuze om wel of geen orgaan en/of weefseldonor te worden zo klaar als een klontje: nee, ja - eventueel met een uitzonderling van weefsels en organen - of iemand anders beslist. Maar een hele grote groep niet-geregistreerden weet het nog niet. Nu de nieuwe donorwet is ingegaan, komen ook zij straks met een keuze in het Donorregister.
-
13 juli 2020
Oogarts Dickman: behandeltechnieken ontwikkelen zich snel
Behandeltechnieken voor cornea’s (hoornvliezen) ontwikkelen zich snel. Zo gebruiken artsen soms celtherapie om een cornea te herstellen en zijn nieuwe varianten daarvan in ontwikkeling. Oogarts dr. Mor Dickman (Maastricht UMC+): ‘Om die nieuwe behandeltechnieken te onderzoeken, zijn (inter)nationale samenwerking en dataregistraties essentieel.’
-
10 juli 2020
Nieuwe donorwet is ingegaan
Sinds 1 juli dit jaar geldt de nieuwe donorwet: iedere inwoner van Nederland van achttien jaar of ouder komt in het Donorregister. Je kunt daarin aangeven wat er na je dood met je organen en weefsels moet gebeuren. Voor wie geen keuze maakt, geldt de registratie ‘geen bezwaar tegen donatie’. Op zijn vroegst zullen pas in december de eerste mensen met de registratie ‘geen bezwaar’ in het Donorregister staan. Eerst krijgen mensen namelijk nog brieven met de vraag een keuze vast te leggen. Vanwege de coronacrisis krijgen burgers langer de tijd.
-
8 juli 2020
Top 10 meest gestelde vragen
De nieuwe donorwet is per 1 juli 2020 ingegaan. Als u straks geen keuze maakt, dan komt er bij uw naam te staan: 'geen bezwaar tegen orgaan- en weefseldonatie’. Dat betekent dat uw organen en/of weefsels na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit altijd met uw familie. Als uw familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat u echt geen donor wilde zijn, dan wordt u ook geen donor. Het is dus belangrijk dat uw partner en familie weten wat uw keuze is. En vooral dat u zelf een keuze invult.
-
30 juni 2020
NTS jaarverslag 2019: vraag naar orgaantransplantaties neemt toe
Vandaag is het NTS online jaarverslag van 2019 gepubliceerd: Fundamenten versterken. Voor het eerst maakten we een online interactieve versie voorzien van een animatie van onze belangrijkste resultaten in 2019.
-
19 juni 2020
Stijging donaties en transplantaties in mei 2020
In mei is het aantal donaties en transplantaties weer gestegen. Door de COVID-19 -pandemie waren donatie en transplantatie onder druk komen te staan. In de weken van de coronacrisis van half maart tot eind april was er een daling van 63% van het aantal transplantaties en 64% van het aantal donoren.
-
15 mei 2020
Verlossende donatie bij leven uitgesteld door corona
Door de COVID-19-pandemie zijn in maart de transplantatieprogramma’s met levende donoren gestopt. Hoewel de levende donaties weer voorzichtig worden opgestart, staan veel operaties nog in de wacht. Ook de transplantatie van Diana, die van haar man François een nier krijgt. Zij hoorden een week voor de operatie dat deze niet doorging. Een nieuwe datum is er nog niet.
-
8 mei 2020
Langer tijd om na te denken over uw keuze
Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Veel mensen hebben nu nog geen keuze gemaakt. Maar dat betekent niet dat zij meteen per 1 juli in het Donorregister staan. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen wat langer de tijd om na te denken over de keuze over orgaan- en weefseldonatie.
Ga naar...
- Innovatiebeurs voor onderzoek naar immuuntherapie nierpatiënten
- Onderzoek naar hartactiviteit na het stoppen behandeling
- Zorgprofessionals oefenen online met nieuwe donorwet
- Jaarcijfers 2020: daling donaties en transplantaties door coronapandemie
- Transplantaties gaan in tweede golf zoveel mogelijk door
- Vrijwilligers: bedankt!
- Donorregistratie: de 10 meest gestelde vragen
- Minder sterfte dankzij levende leverdonaties
- Pilot project: Organisatie van weefseldonatie, de inzet van een Weefseldonatiecoördinator
- Hulp bij donorkeuze
- Verzending brieven Donorregister is gestart
- Weet u het al?
- Oogarts Dickman: behandeltechnieken ontwikkelen zich snel
- Nieuwe donorwet is ingegaan
- Top 10 meest gestelde vragen
- NTS jaarverslag 2019: vraag naar orgaantransplantaties neemt toe
- Stijging donaties en transplantaties in mei 2020
- Verlossende donatie bij leven uitgesteld door corona
- Langer tijd om na te denken over uw keuze
- Minder donaties en transplantaties door coronacrisis
- Begeleiding nabestaanden bij donatieprocedure vraagt tijd en aandacht
- Het coronavirus en adviezen voor transplantatiepatiënten
- Minder orgaantransplantaties; stijging hoornvliestransplantaties
- Donatie na euthanasie: een delicate kwestie
- Kwaliteitsstandaard Donatie biedt aandacht voor naasten
- Kwaliteitsstandaard Donatie opgenomen in register Zorginstituut Nederland
- Organen kweken in het lab
- Britse werkwijze inspiratiebron voor Nederlandse donatie- en transplantatieprofessionals
- Week van het Donorregister roept Nederlanders op hun keuze voor de nieuwe donorwet in te vullen
- Wijziging richtlijnen Orgaandonatie na Euthanasie
- 'Dát je een keuze maakt: daar gaat het ons om'
- Eerste dubbele handtransplantatie in Nederland